Gov't Mule

Groepen als Phish en de Drive By Truckers hebben er voor gezorgd dat geïmproviseerde rockmuziek weer aandacht krijgt en daardoor beleeft de southern rock een come-back.

Deze wonderbaarlijke herrijzenis is in de eerste plaats te danken aan de leukere muziek die tegenwoordig gemaakt wordt door bijvoorbeeld Gov't Mule. In plaats van de dichte gitaarmuren van vroeger is er nu een zee van ruimte, en veel afwisseling. Gitaarduels zijn gebleven, maar ze duren nooit lang. In `Silent Scream' klinkt de groep eventjes als Abbey Road van de Beatles, compleet met McCartneys lyrische bas, om even later over te gaan op een gitaarsolo à la Frank Zappa. Door die afwisseling lijkt het elf minuten durende nummer zelfs nog kort. Het eerste lied had wegens te veel clichés geschrapt mogen worden. Al was het maar om meer ruimte te geven aan `Silent Scream' en `New World Blues', waarin aan het eind een elektrische gitaar bedachtzaam zijn weg zoekt tussen drie elementaire piano-akkoorden.

Gov't Mule: Déjà Voodoo. ATO Records/BMG ATO 0020