Gehannes met een zeehond

Waar is Hannes nu weer, vragen de mensen zich af? Hannes is het Duitse zeehondje dat enkele maanden geleden ontsnapte uit het dierenpark in Nordhorn, in Duitsland.

Hannes werd er op 20 juli 2004 geboren. Hij was nog maar zeven weken oud, toen hij op avontuur ging. Hij klom over een rotswand, hobbelde een stuk over land en kwam toen terecht in de rivier de Vecht. Daar zwom hij vijf dagen lang stroomafwaarts, achtervolgd door een menigte wanhopige dierentuinmedewerkers die hem vergeefs probeerden te vangen.

Hannes zwom naar Nederland. Daar riep de directeur van de dierentuin in Nordhorn de hulp in van de dierverzorgers van Zeehondencrêche Pieterburen. Zij slaagden erin de zeehond te vangen, met een net. Lenie 't Hart, directeur van het opvangcentrum in Pieterburen, nam Hannes mee om hem te laten aansterken. Het was haar bedoeling om de zeehond de vrijheid te geven in de natuur zodra hij op krachten zou zijn gekomen.

Maar dat ging niet door. Het mocht niet omdat Nederland met andere landen heeft afgesproken dat er geen dierentuinzeehonden in het wild zullen worden uitgezet. Die dieren kunnen virussen met zich meedragen die andere zeehonden in het wild ziek kunnen maken. In de Waddenzee is dat al vaker gebeurd en daarbij zijn er heel veel zeehonden doodgegaan.

Toen werd het nog ingewikkelder. De directeur van de dierentuin in Nordhorn wilde Hannes graag weer terug. Hij was immers de eigenaar van Hannes. Maar Lenie 't Hart was niet van plan om Hannes terug te geven. Zij vindt dat zeehonden niet in een dierentuin thuishoren maar in de vrije natuur.

Er was nog geen oplossing voor dit probleem toen Hannes vorig weekendgestolen werd uit het opvangcentrum. Gestolen? Ja, Hannes werd ontvoerd door de actiegroep `Hannes Vrij'. In een anoniem telefoontje verklaarde een vrouw namens de actiegroep dat ze Hannes in de natuur hadden vrijgelaten. Waar precies wilde ze niet zeggen want de actiegroep wil niet dat het zeehondje ooit weer teruggaat naar de dierentuin.

Welke mensen er precies achter de illegale bevrijding van Hannes zitten, is een groot raadsel. En hoe het nu met hem gaat, weet ook niemand. Achteraf kun je zeggen dat er een hoop gehannes was om een zeehondje dat op een dag besloot de wijde wereld te verkennen. Als Hannes niet gevangen was en gewoon had kunnen doorzwemmen, dan was hij misschien wel via het IJsselmeer vanzelf bij zijn vriendjes in de Waddenzee terecht gekomen.

Wat vind jij, wie heeft er gelijk?