Friese olympische schaatskampioen stopt

De enige Friese schaatser die zich olympisch kampioen mag noemen, stopt. Ids Postma, tweevoudig wereldkampioen allround en in 1998 bij de Winterspelen in Nagano de verrassende winnaar van de 1.000 meter, heeft zich voorbereid op het nieuwe seizoen, maar een week voor de eerste wedstrijden (NK afstanden in Assen) besloot hij de schaatsen niet meer onder te binden. Vanmiddag gaf hij in Heerenveen een toelichting op zijn besluit. Zijn toekomst ligt nu volledig op zijn boerderij in Deersum.

In de M Wave in Nagano presteerde Postma bijna zeven jaar geleden waar provinciegenoten als Falko Zandstra en Rintje Ritsma niet in waren geslaagd; hij won olympisch goud. Op de 1.500 meter werd hij als favoriet verslagen door de Noor Adne Sondral. Op zijn beurt liet Postma alle sprinters achter zich op de 1.000 meter – Jan Bos won zilver. Gerard van Velde volgde hem in 2002 in Salt Lake City op als olympisch kampioen op de 1.000 meter. Eveneens in Nagano veroverde de nu 30-jarige Postma in 1997 zijn eerste wereldtitel allround, een prestatie die hij in 1998 herhaalde, in Heerenveen.

,,Ik heb alles, de Europese titel, de wereldtitel en olympisch goud'', zei hij in '98. ,,Als ik geen zin meer heb in schaatsen, kan ik met een gerust hart stoppen.''

De afgelopen jaren haalde hij de hoogste trede van het podium niet meer, net als Ritsma, die nog wel ten minste een seizoen doorgaat. Bij de WK allround op de buitenbaan in Gotenburg (2003), waar Nederlanders de eerste vier plaatsen bezetten, won hij brons. Dat was zijn laatste podiumplaats op een groot internationaal toernooi.

Tien jaar geleden beleefde de doorgaanse stille schaatser zijn doorbraak: hij veroverde de nationale allroundtitel door onder meer Ritsma en Bart Veldkamp achter zich te laten. Minstens zo opzienbarend was dat seizoen zijn tweede plaats bij de WK allround, in Gotenburg, achter de Noor Johann Olav Koss. Bij allroundtoernooien vocht hij vaak mooie duels uit met Ritsma, zoals bij de WK's op de buitenbanen in Inzell (1996) en Boedapest (2001). Daar was Ritsma hem beide keren de baas.

Zijn grootste successen behaalde Postma onder coach Henk Gemser. Die sprak rake woorden over Postma, nadat die verre van uitbundig had gereageerd op het winnen van olympisch goud: ,,Het is zo'n bonk gemak en nonchalance. De hele wereld zal hem een rotzorg zijn, en dat is zijn charme.''