Eén probleem bij Shell nu opgelost

De herstructurering van Shell zal de kwaliteit van het bedrijf verbeteren, maar het is de vraag of er ook het probleem mee wordt opgelost van de te lage olie- en gasproductie. Dat zeggen aandeelhouders van Shell en financiële analisten. Ze zijn overwegend positief over de hervorming van het bedrijf, maar hebben ook kritiek.

,,Voor zover wij de plannen overzien zijn we redelijk positief'', zegt een woordvoerder van PGGM, het Nederlandse pensioenfonds voor de zorgsector. ,,We moeten echter nog goed kijken naar de fiscale aspecten zoals de omruiling van de aandelen, om te weten wat de precieze consequenties zijn'', aldus het pensioenfonds dat voor 700 miljoen euro heeft belegd in Shell. Het pensioenfonds ABP (ambtenaren, onderwijs) stelt dat de plannen op het eerste gezicht voldoen aan hun wens voor meer duidelijkheid binnen Shell.

Het concern kondigde gisteren aan het bedrijf volledig te fuseren waardoor het Nederlandse en Britse deel opgaan in het nieuwe Royal Dutch Shell, een Brits bedrijf dat zal vallen onder de Britse regelgeving, met het hoofdkantoor in Den Haag. Begin dit jaar boekte Shell bijna een kwart van zijn `bewezen' reserves af omdat die niet meer voldeden aan de eisen van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Deze afboeking en de wijze waarop Shell met de affaire omging, bracht veel beleggers ertoe van Shell te eisen dat de complexe duale structuur werd afgeschaft.

De VEB rekent er op dat nu de kwaliteit en snelheid van het besluitvormingsproces bij Shell zullen verbeteren. De VEB is kritisch over de onduidelijkheid omtrent de benoemingsprocedure van managers.De Amerikaanse investeringsmaatschappij Knight Vinke, één van Shells scherpste critici, is enthousiast: ,,Alle vragen omtrent goed bestuur worden, zonder een uitzondering, met de plannen beantwoord'', schrijft de maatschappij. Een analist van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers noemt de fusie goed voor de onderneming, maar heeft twijfels over de managers. ,,De leiding stelde in februari nog dat de structuur geen rol speelde bij de operationele problemen.''

www.nrc.nl dossier Shell