Crisis in Ivoorkust: `oorlog niet voorbij'

De oud-rebellen in Ivoorkust hebben gisteren de noodtoestand uitgeroepen in het noordwestelijk deel van het land dat zij beheersen. Ze hebben een avondklok ingesteld. Ook hebben ze hun vertegenwoordigers in de regering van nationale eenheid teruggeroepen. Daarmee is het vredesproces in Ivoorkust opnieuw in een diepe crisis beland.

De oud-rebellen zeggen dat hun maatregelen een reactie zijn op de concentratie van regeringstroepen bij de westelijke stad Danane, vlakbij de grens met Guinee. Volgens rebellenleider Guillaume Soro maakt de regering zich op voor een confrontatie. ,,De oorlog is niet voorbij'', zei Soro. ,,Hij kan elk moment weer oplaaien.'' In Bouaké, de hoofdstad van het rebellengebied, hebben de oud-rebellen controleposten opgezet aan de rand van de stad. Alle binnenkomende voertuigen worden zorgvuldig doorzocht.

Vorige week beschuldigden de oud-rebellen president Laurent Gbagbo er ook al van dat hij hen met geweld wilde verdrijven. Dat gebeurde nadat ze een vrachtwagen in beslag hadden genomen die vol zat met wapens, zoals granaten, granaatwerpers en machinegeweren. De wapens zouden afkomstig zijn van de president en bedoeld zijn voor een gewapende groep die de strijd wil aanbinden met de oud-rebellen. De president wees die beschuldiging onmiddellijk van de hand.

Het regeringsleger wilde vanmorgen niet reageren op de bewering van de oud-rebellen dat de troepen zich in het westen verzamelen. Maar een woordvoerder van de Franse vredestroepen die in Ivoorkust zijn gelegerd, zei dat er geen reden voor ongerustheid is. Naast 4.000 Franse militairen zijn er in Ivoorkust ook 6.000 VN-soldaten en 1.200 man West-Afrikaanse vredestroepen om toe te zien op naleving van het vredesakkoord dat in januari 2002 gesloten is. Sinds een mislukte staatsgreep ruim twee jaar geleden is het land in tweeën gedeeld.

De uitvoering van het vredesakkoord verloopt erg moeizaam. De politieke hervormingen die zijn overeengekomen, worden steeds op de lange baan geschoven. De oud-rebellen hadden beloofd voor midden oktober met ontwapening te beginnen. Ze hebben hun medewerking opgeschort totdat het hervormingsproces is voltooid.