Britse overheid acht Linux levensvatbaar

Met de uitspraak van een Brits overheidsorgaan dat Linux `levensvatbaar' is komt invoering van `open-source-software' in de publieke sector in Groot-Brittannië dichterbij.

Volgens een rapport van de Office of Government Commerce (OGC), een zelfstandig bestuursorgaan van het Britse ministerie van Financiën, kunnen aanmerkelijke besparingen worden bereikt met de invoering van dergelijke software, waarvan de broncode gratis beschikbaar is. Ook het maken van applicatieprogramma's is in beginsel voor iedereen vrij. Volgens de OGC betekent invoering van een operating systeem als Linux dat servers beter benut kunnen worden en langer meegaan, naast de voordelen van de vrije beschikbaarheid van de broncode.

Linux is een bedreiging voor Microsoft, dat zijn operating systeem Windows op negen van de tien computers heeft draaien. In Frankrijk en Duitsland zijn afgelopen maanden enkele systemen gebaseerd op Linux bij overheidsinstanties geïnstalleerd. In Nederland zijn bij de overheid vooral gemeenten actief met Linux.

Microsoft zegt in een reactie dat de conclusies van het rapport ,,niet stroken met de regelmatige respons, die we van onze klanten krijgen''. Microsoft-topman Steve Ballmer heeft een aantal grote klanten een e-mail gestuurd, waarin hij zegt dat gebruik van Windows goedkoper, veiliger en juridisch betrouwbaarder is dan Linux.