Brits Shell blijft toch Koninklijk

Ondanks de drastische verandering van de bedrijfsstructuur, waarbij Shell officieel Brits wordt, mag het energieconcern het Nederlandse predikaat Koninklijk blijven voeren.

Shell gebruikt overal in de wereld al de naam Royal Dutch, maar eigenlijk had de groep het predikaat Koninklijk helemaal niet, zegt Frank van der Vorm, algemeen secretaris van de stichting Koninklijk Verbonden. Alleen het Nederlandse deel van de groep, de Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij, die 60 procent uitmaakt van het concern, mag dit predikaat te voeren.

Met de structuurwijziging gaan de Nederlandse en Britse poot van het concern op in Royal Dutch Shell plc, een Brits bedrijf, dat echter zijn hoofdkwartier zal hebben in Den Haag en in Nederland belastingen zal betalen. ,,Tot op heden was Shell op zich niet koninklijk, maar met de veranderingen, de feitelijke vestiging in Nederland en het feit dat men hier belasting gaat betalen als groep, voldoet het meer aan de voorwaarden van het predikaat dan voorheen'', aldus Van der Vorm. Hij heeft regelmatig overleg met het Kabinet der Koningin over deze onderscheiding en geeft aanvragers advies over de voorwaarden voor toekenning.

Dat het energieconcern straks officieel Brits is hoeft geen belemmering te zijn. Van der Vorm: ,,Als de koningin het goed vindt mag het.'' Zo heeft de koningin vorige week nog het Nederlands Instituut Rome, een wetenschappelijk instituut in Rome, toestemming gegeven het predikaat te dragen.