Brik à l'oeuf

Wie in Tunesië is geweest, kent de verrukkingen van de brik à l'oeuf. Dat is een vrij groot rond vel deeg zo dun als gaas, waarop een rauw ei wordt gebroken, waarna het vel dubbel wordt geklapt en snel krokant wordt gefrituurd. Het eiwit stolt maar de dooier blijft zacht en dat is juist zo verrukkelijk. Een brik kent soms luxe toevoegingen van tonijn, ansjovis, lamsvlees, kip of hersenen. In Tunesië kun je een brik met ei op iedere straathoek bestellen en het is de allerlekkerste verse straatsnack die ik ken! Brik wordt altijd uit de hand gegeten en de kunst is de nog vloeibare warme eidooier – die in die halve maan van bros deeg zit opgesloten – niet op je bord of je handen te laten lekken als je in erin hapt. Een jongen die in Tunesië voor het eerst bij zijn liefje thuis te eten wordt gevraagd, krijgt altijd een brik vooraf. Brengt hij het er zonder morsen van af, dan staat hij meteen in goed aanzien bij de familie. Houd een brik dus altijd rechtop in de hand en hap hem van boven naar beneden af; zo kan hij nooit doormidden breken en knoeierij veroorzaken. Een luxe gevulde brik is ramadan lekkernij. Bereiding: Smoor sjalot en peterselie in wat olie in een bakpan op laag vuur tot ze zacht worden. Meng er van het vuur af kappertjes en tonijn door en breng op smaak met zout en peper. Verhit een flinke laag olie in een hapjespan die zeker zo groot is als de doorsnede van een vel malsouqua. Leg in het midden van een vel malsouqua een beetje tonijnmengsel. Breek er een ei bovenop, vouw het vel dubbel, neem de gevulde `halve maan' met beide handen op en leg hem plat in de hete olie; zorg dat de olie over de brik heen loopt zodat hij gelijkmatig gefrituurd wordt. Schep zodra het deeg goudgeel en krokant is de brik met een schuimspaan uit de olie. Laat uitlekken op vetvrij papier en houd warm in een lauwe oven terwijl de overige briks worden gemaakt. Serveer zo heet mogelijk. Sprenkel aan tafel wat citroensap over het brosse deeg alvorens in de brik te happen.

Morgen: aardappelpuree met knoflook

    • Florine Boucher