Beatbox-kampioen Rahzel routineus

Op het T-shirt van dj S.1 staat: `F*ck you, I scratch better'. En dát hij goed kan scratchen, mag hij aan het begin van de show van beatboxer Rahzel héél even laten zien. Een paar minuten lang valt S.1 zijn platenspelers en zijn mixer vol overgave aan. Met handen en voeten, achterstevoren en tussen zijn benen door, het tempo opvoerend tot een explosie van krassend vinyl, die nog het meest klinkt als een langgerekt auto-ongeluk. En dat was het dan.

S.1 is de dj van de zelfverklaarde `Wereldkampioen Beatboxen' Rahzel, de man die met zijn stem werkelijk élk geluid kan maken. Het leeuwendeel van Rahzels act bestaat er nu juist uit dat hij de scratch- en mixgeluiden van een hiphop-dj perfect kan kopiëren met zijn mond. Rahzel brak ooit door als pauze-act bij optredens van hiphopband The Roots, maar toert al weer jaren als solo-act.

Ook in het Paard van Troje in Den Haag zweept Rahzel het publiek op door de klanken van een reeks populaire clubhits na te bootsen; bij dansvloerkrakers als Lean Back (van Terror Squad) en Jesus Walks (Kanye West) dreunt zijn diepe bas net zo hard door de speakers als die van de platen van de dj.

Vaste prik bij de concerten van Rahzel is een `battle' met de dj, die een fragment van een nummer laat horen, waarna Rahzel dit met zijn stem nadoet. Rahzel laat van enkele nummers uiteindelijk de complete beat, de baslijn, de melodie én de vocalen tegelijk uit zijn mond laat komen. Hij laat ze eerst afzonderlijk horen en begint ze dan één voor één te combineren. Hier en daar slikt hij enkele klanken in, maar door zijn vermogen om heel snel tussen de verschillende geluiden te kunnen schakelen, is het resultaat verbluffend.

Rahzel maakt er echter een routineklus van. Hij heeft de unieke gave om vrij rechtlijnige raps van een extra, haast filmische dimensie te voorzien. Hij doet het deze avond één keer, wanneer hij zijn rap aanvult met onder meer het geluid van piepende remmen en een orgasme. Maar na het explosieve begin verlaat hij zich vooral op zijn in Nederland vaak vertoonde trucjes. Het laatste half uur van zijn show doet Rahzel zelfs helemaal níets meer.

Concert: Rahzel & dj S.1. Gehoord: 27/10, Paard van Troje, Den Haag.