Winst Boeing neemt toe met 78 procent

Boeing, de grootste lucht- en ruimtevaartonderneming ter wereld, heeft over het derde kwartaal een grote groei geboekt. De nettowinst van 456 miljoen dollar (358 miljoen euro) is 78 procent hoger dan de 256 miljoen dollar over de vergelijkbare periode vorig jaar. De verwachtingen voor heel 2004 zijn nu naar boven bijgesteld.

Het goede resultaat, veel beter dan analisten hadden verwacht, komt vooral op het conto van de militaire divisie van Boeing (Integrated Defense Systems) waar onder meer gevechtsvliegtuigen, helikopters, raketten en elektronica worden geproduceerd. Deze divisie zag haar omzet stijgen tot 8,3 miljard dollar. De totale kwartaalomzet van Boeing steeg tot 13,15 miljard dollar (8 procent groei), terwijl de onderneming 2,3 miljard dollar aan cash flow genereerde. De omzet van de divisie burgervliegtuigen (Boeing Commercial Airplanes BCA) daalde met 8 procent naar 4,6 miljard dollar, maar door bezuinigingen en een grotere productiviteit behaalde de divisie wel een hogere winst: van 35 miljoen dollar naar 168 miljoen dollar. Topman Harry Stonecipher, die eind 2003 aantrad, zei bij de presentatie van de cijfers dat de markt voor burgertoestellen aantrekt. Het aantal afgeleverde toestellen zal daardoor in 2005 stijgen, van 285 toestellen dit jaar naar 320 volgend jaar. Stonecipher hield wel een slag om de arm. Hij wees op de stijging van de olieprijs, die luchtvaartmaatschappijen parten speelt en waardoor ze mogelijk op termijn minder vliegtuigen bestellen.

Een derde divisie, ruimtevaart, blijft kampen met verlies, dat verder steeg: van 58 miljoen dollar naar 153 miljoen.

Boeing kwam vorig jaar in grote moeilijkheden door een reeks van schandalen. Zo bleken Boeing-werknemers te hebben gespioneerd bij concurrent Lockheed Martin. En een hoge functionaris op het Amerikaanse ministerie van defensie bezorgde Boeing een contract ter waarde van 23,5 miljard dollar voor de levering van honderd tankervliegtuigen, in ruil voor haar overstap naar de vliegtuigbouwer. Toen de zaak uitkwam moesten de CFO en uiteindelijk ook de CEO, Stoneciphers voorganger Phil Condit, het veld ruimen. Het Pentagon annuleerde de order voor de tankers.

Stonecipher zei er gisteren op te vertrouwen dat zijn bedrijf alsnog de tankers mag leveren. Mocht dat niet het geval zijn dan zal Boeing een kostenpost van 270 miljoen dollar moeten opvoeren.