Wat doen de kinderen

Speuren met spoken

Het is weer tijd voor het Halloween-feest. Anne-Marie Fontijn van de Zomerbloemen pluktuin in Nes a/d Amstel viert dat met een speurtocht in de schemering waarin heksen, spoken en tovenaars bijeen komen. Kinderen gaan op speurtocht naar pompoenen in de tuin, waarna ze deze kunnen uithollen en er `enge' gezichtjes in snijden. Na de speurtocht is er warme pompoensoep en warme chocolademelk die gebrouwen is door een echte heks. Een speciale gast leest een spannend verhaal voor. Kinderen die mee willen doen, moeten wel in de sfeer van Halloween verkleed zijn.

Halloween in Zomerbloemen pluktuin, Amsteldijk Zuid 183b, Nes a/d Amstel. Vr 29 en za 30 okt 19-21u en zo 31 okt 14-16u. Inl. Anne-Marie Fontijn. 06 20434541

Strips tekenen

Het Nederlands Stripmuseum Groningen heeft deze herfst ervaren striptekenaars uitgenodigd om workshops te geven voor kinderen. Hun ouders mogen ook meedoen. Tot en met 31 oktober worden er twee per dag gegeven en bij grote belangstelling worden het er nog meer. Thema tijdens de workshops, die drie kwartier duren, is het verzinnen van een eigen stripheld. De tekenaars helpen daarbij. De gemaakte strips kunnen meedoen aan de wedstrijd De Belofte voor jong striptekentalent.

Workshops striptekenen, Nederlands Stripmuseum Groningen, Westerhaven 71, Groningen. T/m 31 okt 11 en 12u. inl. 050 3178470, www.stripmuseumgroningen.nl

Poppenkast kijken

In het Limburgs Museum in Venlo is een echte, ouderwetse poppenkastvoorstelling te zien. Hij wordt op zondag 31 oktober gespeeld door Wim Noordegraaf, de officiële stadspoppenkastspeler van Rotterdam. `De terugkeer van Jan Klaassen' is het onderwerp van deze familievoorstelling, die geschikt is voor kinderen vanaf vier jaar. Joop, een typische pop van deze tijd, vraagt zich af waar Jan Klaassen is gebleven. De poppenspeler bromt iets over: `ouderwets', `weggegooid' en `ik-weet-het-niet'. Dit bevalt Joop niks. Wanneer wordt ook hij weggegooid wegens `ouderwets'?

Poppenkast in het Limburgs Museum, Keulsepoort 5, Venlo. 31 okt 13u30. Inl. 077 3522112

Vetstaartschapen voeren

Het Bijbels Openluchtmuseum heeft een grote en gevarieerde veestapel: vetstaartschapen, dromedarissen, ezels, Syrische geiten, Arabische paarden en het grootste muildier van Nederland. Deze dierensoorten komen oorspronkelijk voor in het Midden-Oosten en leven al meer dan 2000 jaar samen met de mens. Tot en met 31 oktober verblijven de dieren allemaal in en rond de nieuwe Oosterse museumboerderij en zijn er dagelijks tussen 11 en 16 uur activiteiten voor kinderen, zoals knutselen, de dieren voeren en luisteren naar prachtige dierenverhalen. Ook kunnen kinderen zich als dier laten schminken. Voor 6 euro is er een speciaal dierenarrangement verkrijgbaar met een dierenlollie en een routeboekje waarmee van alles te ontdekken valt over de dieren in het park.

Bijbels Openluchtmuseum, Profetenlaan 2, Heilig Landstichting. Kinderactiviteiten t/m 31 okt, 11-16u. Inl. 024 3823110, www.bijbelsopenluchtmuseum.nl

Tien met een griffel halen

Het Zuiderzeemuseum daagt kinderen uit om een goed rapport te halen. In het rapport staan vakken uit de tijd dat opa en oma nog leerden lezen met 'Aap, noot, mies' op het leesplankje. Bij aankomst in het museum krijgen deelnemers aan het programma Tien met een griffel een rapport met een cijferlijst. Daarop staan elf vakken, zoals kinderen die rond 1920 op de lagere school kregen. Bij ieder vak horen opdrachten die de kinderen kris kras door het museum uitvoeren. De kinderen moeten er actief op uit en af en toe ook flink de handen uit de mouwen steken. In de kuiperij bijvoorbeeld maken ze van duigen een ton, net als in het liedje Jan Huigen en voor het vak tekenen kunnen ze een eigen stripverhaal over de walvisvaart maken.

Zuiderzeemuseum, Enkhuizen. T/m 31 okt dag 10-17u. 30 okt speciale avondopenstelling 18-21u; het buitenmuseum is dan verlicht met honderden stormlantaarns, Inl. 0228 351111, www.zuiderzeemuseum.nl

Piraat worden

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam organiseert een weekeinde vol activiteiten voor kinderen. Zo kunnen kinderen zich op zondag 31 oktober met hulp van schmink en een hoofddoek laten omtoveren tot gevaarlijke piraten. Van echte piraten leren ze vervolgens hoe schurken kunnen worden aangepakt. Daarna, terwijl op het schip muziek wordt gemaakt, serveert de scheepskok limonade. Op zaterdag 30 en zondag 31 oktober maakt het authentieke stoomschip Christiaan Brunings `ontdekkingstochten' door de haven. Tijdens het varen mogen liefhebbers een bezoek brengen aan de machinekamer. Speciaal voor dit weekeinde komt het spannende schip Watervlo naast de Christiaan Brunings te liggen. Op dit schip beleven kinderen het ene na het andere avontuur. Via rioleringsbuizen, langs een watermolen en zelfs in een duikboot komen ze van alles te weten over water.

Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, Amsterdam. Open di-zo 10-17u. Inl. 020 5232222, www.scheepvaartmuseum.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl