Voorstel Shell over nieuwe structuur

De belangrijkste onderdelen van het voorstel van Shell over de nieuwe structuur voor het bedrijf:

Het Nederlandse beursfonds `Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij' en het Britse beursfonds `Shell Transport and Trading' worden één nieuwe Britse moedermaatschappij `Royal Dutch Shell plc'.

Shell krijgt één bestuur naar Brits model met vijftien leden: tien non-executive directors, die toezicht houden, en vijf executive directors, die het bedrijf besturen. Voorzitter wordt oud-ING-topman Aad Jacobs. Zes van de nieuwe toezichthouders komen uit de raad van commissarissen van de Koninklijke en vier uit de oude `board' van Shell Transport and Trading. De Nederlandse leden zijn: Jacobs, oud-premier Wim Kok, oud-Shell-bestuurder Maarten van den Bergh en oud-Akzo Nobel-topman Aarnout Loudon.

Jacobs blijft tot 2006. Zowel in 2007 als in 2008 worden twee non-executive directors vervangen.

Van de vijf bestuurders wordt Jeroen van der Veer, de huidige president van de Koninklijke, de topman. Hij krijgt de Amerikaanse titel CEO: chief executive officer. De andere vier gaan hem rapporteren. Dat zijn de Zwitser Peter Voser (Financiën), de Britse Linda Cook (Gas en Energie), de Brit Malcolm Brinded (Exploratie en Productie) en de Nederlander Rob Routs (Olieproducten en Chemie).

Het hoofdkantoor, dat nu is verdeeld over Londen en Den Haag, komt in Den Haag. Alleen de divisie Olieproducten en Chemie en een paar afdelingen (zoals `investor relations') blijven in Londen.

De vergaderingen van het nieuwe bestuur zullen gewoonlijk in Nederland gehouden worden. Vrijwel alle bestuurders en de belangrijkste managers zullen voornamelijk vanuit hun kantoor in Nederland opereren.

Voor de fiscus wordt Shell een Nederlands bedrijf.

Shell krijgt een beursnotering in Londen, Amsterdam en New York. Shell verwacht dat de aandeelhouders van Koninklijke Olie voor ieder aandeel twee aandelen in het nieuwe concern krijgen. De aandeelhouders van het Britse Shell Transport and Trading krijgen voor ieder aandeel 0,2874 aandelen in het nieuwe concern. Royal Dutch Shell wordt onderdeel van de FSTE-100-index op de effectenbeurs in Londen en van de Nederlandse AEX-index.

Het openbare bod op de huidige aandelen Koninklijke en Transport and Trading komt waarschijnlijk in maart 2005 en zal aan de aandeelhouders worden voorgelegd op 22 april 2005.

Nederlandse aandeelhouders kunnen in Nederland dividend blijven ontvangen. Daarvoor creeert Shell zogeheten `aandelen A', die verder identiek zijn aan de overige aandelen.