Verwanten en artsen rond ziekbed Arafat

Ligt de Palestijnse leider Yasser Arafat op sterven? De speculaties nemen toe nu artsen uit de hele Arabische wereld zich vandaag naar zijn ziekbed in Ramallah spoeden.

De 75-jarige Palestijnse leider Yasser Arafat is ziek. Hoe ernstig de maag- en darmkanaalproblemen van ,,de president'' der Palestijnen zijn, is niet duidelijk. Officieel heeft hij een zware buikgriep, maar de gang van Tunesische, Jordaanse en Egyptische doktoren en zijn vrouw Suha uit Parijs naar zijn ziekbed doen vermoeden dat zijn gezondheidstoestand in de afgelopen twee weken is verslechterd.

Ook gezamenlijke en individuele bezoeken van premier Qurie en diens voorganger Mahmoud Abbas aan de Mukataa (zijn hoofdkwartier) in Ramallah, en het bijeenroepen van de uitvoerende comités van Fatah en de PLO versterken de golf van speculaties over een naderend einde van de in Egypte geboren Arafat. De Israëlische media menen op grond van contacten met de inlichtingendiensten te weten dat Arafat stervende is, maar dat wordt in Ramallah krachtig ontkend.

Tot nu toe wordt Arafat behandeld in het deels gebombardeerde regeringskwartier in Ramallah en weigert hij overgebracht te worden naar het ziekenhuis van deze stad, hoewel hij volgens een Palestijnse minister ,,zeer, zeer ziek'' is. De Jordaanse neuroloog dr. Ashraf Kurdi, de vandaag aangekomen leider van het Jordaanse team, noch de artsen uit Tunesië en Egypte, die hij kent uit de tijd dat hij in deze landen woonde, hebben verklaringen afgelegd.

Op de afgesloten binnenplaats van de Mukataa, waar de gewone kalmte heerst, staat bij de hoofdingang een ambulance geparkeerd en de Israëlische regering heeft verzekerd dat Arafat ongemoeid zal worden gelaten als hij het complex, waar hij al bijna drie jaar noodgedwongen verblijft, verlaat voor ziekenhuisopname in Ramallah of mogelijkerwijs in de Jordaanse hoofdstad Amman. De Palestijnse autoriteiten vrezen dat als Arafat naar een buitenlands ziekenhuis wordt overgebracht, hij geen toestemming krijgt van Israël om terug te keren in Ramallah.

In de stad zijn geen tekenen te bespeuren van een mogelijk verscheiden van Arafat; ook elders in de Palestijnse steden en de Gazastrook was het kalm. De markten en levensmiddelenwinkels zijn gesloten, maar dat is wegens de vastenmaand Ramadan. Een winkelende onderwijzeres, Nidal Sulieman, denkt dat Arafat ,,op sterven ligt.'' Zij zegt dat van een goede vriend die als lijfwacht op de Mukataa werkt te hebben gehoord. Haar vriendin Fatima al-Kahlout gelooft dat ook. ,,Waarom zou Suha anders uit Parijs komen. Ze is hier al jaren niet geweest. Het is vast heel ernstig, want anders zouden er geen artsen uit Amman, Kairo en Tunis komen. Hier in Ramallah vertrouwt hij natuurlijk geen hond'', denkt Fatima.

Het uitblijven van een gezaghebbend medisch communiqué leidde vooral in de Israëlische media tot wilde gissingen over de aard van Arafats gezondheidproblemen. Grote kranten menen te weten dat hij aan darmkanker, bloedkanker en levensbedreigende hartproblemen lijdt. Arafat zou ook geruime tijd buiten bewustzijn zijn geweest. Op de zender Al-Jazira ontkende zijn minister van Buitenlandse Zaken, Nabil Shaat, dat Arafat maag- of darmkanker heeft.

Arafat heeft voor zover bekend niet voorzien in zijn opvolging. Formeel neemt de voorzitter van de Palestijnse wetgevende vergadering de taken van voorzitter Arafat over.

    • Oscar Garschagen