Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Onder meer aandacht voor het hoger beroep in de zaak Bart Raaijmakers, de Tilburger die ruim een jaar geleden werd neergestoken, en een reportage uit het stadje Toledo in de Amerikaanse staat Ohio waar de bewoners platgegooid worden met tv-spotjes over de presidentsverkiezingen. De Republikeinen en Democraten proberen zo nog de laatste twijfelende kiezers te bereiken. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova. Aandacht voor de zieke 75-jarige Palestijnse leider Arafat. Verder een verslag van president Bush in Florida en een reportage over het moeizame overleg tussen zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen en het ministerie van Defensie. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: John Kerry, een geboren president. Portret van presidentskandidaat John Kerry aan de hand van uitspraken van vrienden, columnisten en voormalige opponenten. Ned.3, 21.10-21.50u.

Tuinverhalen. Boris Gerrets filmde in het Russische St. Petersburg en het Amerikaanse Detroit mensen die van binnen `buitenlui' zijn gebleven. Op het dak van een woonkazerne in een grijze wijk van St. Petersburg telen de bewoners hun eigen groenten en in het hart van industriestad Detroit bloeien op verlaten fabrieksterreinen paprika's en tomaten. Ned.1, 23.20-0.15u.

VPRO's import: With God on our side. Slot van een tweeluik over de macht van de Amerikaanse evangelisten en hun invloed op het beleid van president George W. Bush. Ned.3, 23.50-0.45u.

PRAATPROGRAMMA

Rondom tien. Debat over het nieuwste type Iederwijs-basisonderwijs. Duizenden ouders vinden de klassikale les ouderwets en achterhaald en doen hun kinderen liever op een school zonder roosters, klassen, vakken en lesboeken. Ned.1, 22.25-23.20u.

Barend & Van Dorp. Onder meer een gesprek met minister van Onderwijs Maria van der Hoeven over de toekomst van het onderwijs. RTL4, 22.50-23.50u.

FILM

Under Suspicion (Stephen Hopkins, 2000, VS/Fr.). Tweede verfilming – na Garde à vue (1981) – van roman Brainwash van John Wainwright is opgezet als acteerduel tussen politieman Morgan Freeman en de van verkrachting en moord verdachte advocaat Gene Hackman. Pakt nogal ranzig uit. RTL5, 20.30-22.35u.

Serendipity (Peter Chelsom, 2001, VS). John Cusack en Kate Beckinsale hebben elkaar ooit fonkelend ontmoet bij de kerstinkopen. Nu ze beiden op het punt staan met een ander te trouwen, gaan ze fanatiek naar elkaar op zoek. Net5, 20.30-22.10u.

Practical Magic (Griffin Dunne, 1998, VS). In onbekommerde, semi-feministische komedie hebben de heksenzusjes Sandra Bullock en Nicole Kidman een probleem: mannen die echte liefde voor hen opvatten, zijn ten dode opgeschreven. Net5, 22.10-0.05u.

Hannibal (Ridley Scott, 2001, VS). Vervolg op The Silence of the Lambs. Beschaafde seriemoordenaar dr. Lecter (Anthony Hopkins) duikt op in Florence en komt in contact met FBI-agente Clarice Starling, die nu gespeeld wordt door Julianne Moore. Hannibal doet meer denken aan een schurk uit een James Bond-film dan aan een werkelijk verontrustende moordenaar. Veronica, 22.10-0.30u., onderbroken door reclame.

Lying in Wait (D. Shone Kirkpatrick, 2000, VS). Rutger Hauer speelt wraakzuchtige rokkenjager in alleen op video uitgebrachte soap. RTL5, 22.35-0.15u.

Nightmare on Elm Street, Part 2: Freddy's Revenge (Jack Sholder, 1985, VS). Tweede deel in serie horrorfilms. Massamoordenaar Freddy neemt bezit van geest van tiener, maar de verliefdheid van diens vriendinnetje is onwankelbaar. Veronica, 1.10-2.35u.

The Invisible Man (James Whale, 1933, VS). Klassieke H. G. Wells-verfilming is tijdloos geestige thriller over megalomane wetenschapper die zichzelf onzichtbaar weet te maken. Debuterende Claude Rains werd prompt een ster, al was hij sporadisch te zien. Morgen, BBC2, 12.20-13.30u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Dominee en schrijver Nico ter Linden praat over de gisteren verschenen Nieuwe Bijbelvertaling. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schrijfster Dorothee Sturkenboom in Tilburg een gesprek over de historische gronden van het Oude Testament met de classicus Jan-Pieter Guépin en hoofddocent semitische talen Jan-Wim Wesselius. In het tweede uur een reportage over de stad Holland in de staat Michigan. 747AM, 21.00-23.00u.