Stijging moord en doodslag in Limburg (Gerectificeerd)

In Limburg zijn de laatste drie jaar relatief veel mensen vermoord. Afgelopen nacht kwamen opnieuw drie mensen om in Landgraaf.

Bij een schietpartij in een woning in het Zuidlimburgse Landgraaf zijn afgelopen nacht twee mannen en een vrouw om het leven gekomen. Een kind bleef ongedeerd.

Met deze drie slachtoffers komt het totaal aantal doden door misdrijven in Limburg dit jaar op achttien. Al enkele jaren is sprake van een stijgend aantal gevallen van moord en doodslag in de provincie.

Volgens de politie ligt de toedracht van het jongste geval in Landgraaf in de relationele sfeer. De slachtoffers zijn een 43-jarige vrouw uit Heerlen en haar 33-jarige nieuwe vriend uit Sittard. Beiden zijn gedood door de echtgenoot van de vrouw, een 47-jarige man uit Heerlen. Man en vrouw waren verwikkeld in een echtscheidingsprocedure.

,,De vrouw en haar nieuwe vriend verbleven tijdelijk in de Landgraafse woning van de ouders van de vrouw. Nadat de Heerlenaar zijn vrouw en haar vriend had vermoord, sloeg hij de hand aan zichzelf. Dat gebeurde voor de ogen van zijn schoonmoeder', aldus de woordvoerder van de Politie Limburg-Zuid. Het anderhalf jaar oude kind van het echtpaar lag op de bovenverdieping in bed en bleef ongedeerd.

Volgens de politie had de Heerlenaar het vuurwapen legaal in bezit. De man had als lid van een schietvereniging vergunning voor drie vuurwapens.

De politie was gealarmeerd door buurtbewoners. Die hoorden even na één uur afgelopen nacht schoten in de woning aan de Abdijhof in Landgraaf. De politie ontdekte op de benedenverdieping de lichamen van de drie personen.

Limburg telt de laatste jaren veel gedode slachtoffers van misdrijven, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2002 ging het om een recordaantal van twintig, net als in 2003.

Het CBS telt overigens alleen moord en doodslag. Andere oorzaken, zoals ernstige misdrijven met de dood tot gevolg, zijn niet meegenomen. Volgens politiecijfers vielen vorig jaar 23 doden door misdrijven in Limburg.

Dit jaar gaat het inmiddels om 18 doden, zo blijkt uit een inventarisatie van deze krant. Opvallend is dat de slachtoffers vooral vallen in de stedelijke agglomeratie van Zuid-Limburg: 7 in de Parkstad (Heerlen e.o.), 4 in Sittard/Geleen, 3 in Maastricht en 2 in het Heuvelland. In Noord- en Midden-Limburg vielen 2 slachtoffers.

Uit de gegevens blijkt dat de doden overwegend vallen in het criminele circuit. Ze houden vaak verband met de handel in verdovende middelen. Dat was onder meer het geval bij de moord op drie leden van de Hells Angels uit Oirsbeek. Ze zouden vermoord zijn door de andere clubleden.

In enkel gevallen was sprake van berovingen, zoals vorige maand in Maastricht. Daarbij kwam een Sittardenaar om. Slechts een kleine minderheid is terug te voeren tot relationele problemen, zoals in het jongste geval in Landgraaf.

Rectificatie

Moorden

In het kader Limburgse moorden 2004 (28 oktober, pagina 3) zijn de laatste twee voorvallen onder november gerangschikt. Ze gebeurden in oktober.