Shell fuseert Brits en Nederlands deel

De Koninklijke/Shell Groep, die al bijna honderd jaar uit een Nederlands en een Brits deel bestaat, wordt één Brits bedrijf met één topman. Het hoofdkantoor van Royal Dutch Shell komt in Den Haag.

Topman wordt de Nederlander Jeroen van der Veer – met de Amerikaanse titel chief executive officer – en de eerste president-commissaris zal oud-ING-topman Aad Jacobs zijn.

Het is de meest ingrijpende reorganisatie sinds het op twee na grootste olieconcern ter wereld 97 jaar geleden werd gevormd na een fusie van het Nederlandse Koninklijke Olie, dat olievelden exploiteerde in Indonesië, en de Britse oliehandelaar Shell Transport and Trading.

Het energieconcern is nu nog voor 60 procent een Nederlands en voor 40 procent een Brits bedrijf en heeft een ingewikkelde bedrijfsstructuur met aparte Nederlandse en Britse bestuursorganen. De twee bedrijven zullen volgens het plan begin volgend jaar worden overgenomen door een nieuw, Brits bedrijf met de naam Royal Dutch Shell. Als Brits bedrijf valt Shell straks onder Britse wet- en regelgeving.

Het nieuwe bestuur zal bestaan uit een `board' naar Brits model, waarin zowel de toezichthoudende commissarissen als de dagelijkse bestuurders zitting hebben. Van de tien toezichthouders (non-executive directors) zijn er vier afkomstig van het huidige Britse Shell en zes van het Nederlandse Koninklijke Olie. Behalve Aad Jacobs krijgen ook de Nederlanders Wim Kok (oud-premier), Aarnout Loudon (oud-Akzo Nobel-topman) en oud-Shell-bestuurder Maarten van den Bergh een zetel.

Topman Van der Veer krijgt de algehele leiding, de vier overige bestuurders gaan aan hem rapporteren. In de oude structuur moesten de bestuurders hun besluiten in gezamenlijkheid nemen en had de voorzitter niet het laatste woord. De bestuurders en de belangrijkste managers zullen voortaan voornamelijk vanuit Nederland opereren, waardoor er tweehonderd mensen van Londen naar Den Haag zullen verhuizen.

Shell komt met de vereenvoudiging tegemoet aan de wensen van grote aandeelhouders, met name Amerikaanse beleggers maar ook Nederlandse pensioenfondsen, die wilden dat Shell slagvaardiger zou worden.

Shell verloor begin dit jaar veel krediet bij beleggers toen bleek dat het concern een kwart van zijn `bewezen olie- en gasreserves' moest afboeken omdat ze niet voldeden aan de definities van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Dat kostte topman Philip Watts en productiechef Walter van de Vijver hun baan.

Vanochtend maakte Shell bekend dat het mogelijk nog eens 900 miljoen vaten van zijn reserves moet afboeken, bovenop de 4,3 miljard van eerder dit jaar. Dankzij de hoge olieprijs boekte Shell wel uitstekende resultaten. De nettowinst in het derde kwartaal kwam uit op 5,4 miljard dollar (4,2 miljard euro), een verdubbeling in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. De omzet steeg tot 89 miljard dollar.

Beleggers reageerden positief op het nieuws over de plannen en de cijfers. Op de effectenbeurs in Amsterdam steeg de koers van Koninklijke olie met 3,7 procent tot 43,85.

hoofdartikel: pagina 7

achtergrond: pagina 13

WWW.NRC.NL: dossier Shell