Shell blijft in AEX

Shell blijft ook als Britse vennootschap (plc) deel uitmaken van de AEX-index. Dat zegt een woordvoerster van Euronext. Het nieuwe Royal Dutch Shell plc neemt de beursnotering over van het huidige Koninklijke Olie, dat nu nog 60 procent van Shell vertegenwoordigt.

In de nieuwe situatie is Shell één bedrijf en telt de beurswaarde van heel Shell mee bij de samenstelling van de Amsterdamse beursgraadmeter AEX. De weging van de 25 fondsen geschiedt op basis van beurswaarde, maar het aandeel van Shell gaat niet zwaarder wegen. Een fonds kan voor maximaal 10 procent van de totale AEX-waarde meetellen. Shell komt hier zowel in de oude als in de nieuwe situatie aan.

S. Schuit van advocatenkantoor Allen & Overy zegt dat er voor de beursnotering in Nederland in wezen niets verandert. ,,De aandeelhouders van het huidige Nederlandse Shell merken er niets van, omdat hun aandelen voor de nieuwe aandelen zullen worden ingeruild'', zegt Schuit.

In de Britse FTSE-index verandert de weging wel. De Britse notering vertegenwoordigde tot nu toe maar 40 procent van Shell. Dat wordt nu 100 procent. Deze index kent geen maximering, zodat Shell hierin zwaarder zal gaan wegen. De grote beleggers die deze index volgen, zullen daardoor Shell gaan bijkopen.