Reserves gas en olie weer omlaag

Energieconcern Shell moet mogelijk nog eens 900 miljoen vaten olie uit zijn `bewezen reserves' schrappen. Begin dit jaar heeft Shell al 4,3 miljard vaten van zijn reserves af moeten boeken, omdat ze niet voldeden aan de definities van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Het ging om bijna 25 procent van de reserves van het concern. De afboeking kostte topman Philip Watts en productiechef Walter van de Vijver hun baan.

Over de nieuwe afwaardering neemt Shell pas begin volgend jaar een besluit als het jaarlijkse onderzoek naar de reserves is afgerond.

Dat maakte Shell vandaag bekend bij de presentatie van zijn resultaten over het derde kwartaal. Volgens Shell tonen onderzoeken aan dat de eerdere reducties waarschijnlijk juist zijn, maar er zijn nog een aantal onduidelijkheden die zouden kunnen leiden tot verdere aanpassingen.

De cijfers over het derde kwartaal waren beter dan financiële analisten hadden verwacht. De nettowinst steeg met 120 procent tot 5,4 miljard dollar (4,2 miljard euro). Op basis van geschatte actuele kosten steeg de winst met 70 procent tot 4,4 miljard dollar (3,4 miljard euro). De omzet steeg met 35 procent tot 89,4 miljard dollar (69,7 miljard euro).

Het goede resultaat is vooral te danken aan de hoge olieprijs die leidde tot goede marges en een hoge bezettingsgraad bij het bedrijfsonderdeel Olieproductie en Chemie.

Bij het onderdeel Exploratie en Productie, de divisie waar men olie zoekt en oppompt, kwam het resultaat uit op 2,4 miljard dollar. De productie van olie en gas was in het afgelopen kwartaal vrijwel onveranderd. Het bedrijf produceerde omgerekend 3,6 miljoen olievaten van 159 liter per dag. Shell denkt dat het totale aantal voor het hele jaar uitkomt op 3,7 miljoen tot 3,8 miljoen per dag en gaat er nog steeds vanuit dat het de komende vijf jaar (2004-2009) gemiddeld net zoveel olie en gas zal vinden als dat het oppompt. Hierdoor komt de vervangingsratio op 100 procent en teert Shell niet langer in op de eigen voorraden.