Red Sox winnen na 86 jaar weer World Series

De Boston Red Sox hebben vannacht voor het eerst sinds 1918 de World Series gewonnen. Na de zege tegen de St. Louis Cardenals begon een volksfeest in de stad die 86 jaar moest wachten op honkbalsucces.

De Red Sox beslisten in het Busch Stadium van St. Louis de eenzijdige eindstrijd met een 3-0 overwinning. Daarmee kwam de totaalscore op 4-0. Werper Derek Lowe hield afgelopen nacht zeven innings lang op superieure wijze de nul. Johnny Damon sloeg voor 52.000 toeschouwers al in de eerste inning een homerun. Twee innings later stond na een rake klap van Trot Nixon de eindstand op het scorebord.

Met het veroveren van de World Series, het officieuze wereldkampioenschap, zijn de Red Sox eindelijk verlost van de mythe dat er een vloek op de club zou rusten. De honkbalclub uit Boston was aan het begin van de twintigste eeuw met vijf titels de grootmacht in de Verenigde Staten. Maar vanaf het moment dat sterspeler Babe Ruth in 1920 aan de New York Yankees werd verkocht, wisten de Red Sox nooit meer de landstitel te behalen.

Het huidige team, dat zichzelf de bijnaam Idiots heeft gegeven, heeft de voorbije weken bewust niet te veel naar het verleden gekeken. De laatste vier keer dat de club mocht acteren in de World Series ging het steeds mis. In 1986 was de ploeg tegen de New York Mets één slag verwijderd van het kampioenschap, maar lieten de Red Sox de zege uit handen glippen.

De Red Sox, die zich met een wildcard voor de play-offs hadden weten te kwalificeren, zetten een indrukwekkende reeks neer. Eerst werden de Anaheim Angels verslagen, waarna een sensationele serie tegen de Yankees volgde. Tegen de aartsrivaal uit New York wisten de Red Sox als eerste club in de geschiedenis een 3-0 achterstand om te buigen in een 4-3 overwinning.

In de finale tegen de Cardinals was Boston dit keer niet meer te stoppen. De kampioen van de American League bleek beter dan de titelhouder van de National League. Toeschouwers hielden vannacht spandoeken met teksten omhoog als `Draai je maar om in je graf Babe' en `De vloek eindigt vanavond'.

Na de triomf gingen tienduizenden fans van de Red Sox de straten van Boston op om de honkbalzege te vieren. De oproerpolitie had honderden manschappen klaar staan om grote uitspattingen de kop in te drukken. Bij de viering vielen enkele gewonden en werden achttien arrestaties verricht. Na de zege op de Yankees kwam het vorige week tot een botsing tussen supporters en politie. Een jonge vrouw kwam daarbij om het leven en er vielen toen zestien gewonden.

De politie blijft vandaag paraat als de spelers van de Red Sox worden ingehaald uit St. Louis en worden gehuldigd met een rijtoer door de stad. Bij de parade worden meer dan een miljoen toeschouwers verwacht.