Problemen rond verkiezingen VS

Met nog vijf dagen te gaan tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen neemt het aantal conflicten over onregelmatigheden bij de registratie van kiezers, het uitbrengen van stemmen per post, het functioneren van stemmachines en andere problemen rond de stemming toe.

Volgens sommige Amerikaanse commentatoren lijkt het er met name in de Amerikaanse staat Florida op alsof de problemen van de presidentsverkiezingen in 2000 nooit zijn opgelost. Daar was toen tussenkomst van de rechter nodig om de uitkomst te bepalen.

Gisteren is gebleken dat in die staat ten minste 58.000 stembiljetten zijn zoekgeraakt. Het gaat om biljetten die zijn aangevraagd door mensen die niet op 2 november naar de stembus kunnen en schriftelijk willen stemmen. Veel mensen hebben geklaagd dat zij hun stembiljetten nooit hebben ontvangen. De kiescommissie van Florida heeft de kwestie erkend en doet onderzoek. Ook veel overzeese kiezers klagen dat zij ondanks hun aanvraag geen stembiljet hebben ontvangen.

De Amerikaanse posterijen hebben gisteren verklaard dat hun niets te verwijten valt en dat `poststemmen' met uiterste zorg en snelheid worden verwerkt. Verscheidene mensen zouden vervangende stembiljetten krijgen toegestuurd.

In veel districten in Florida is een record aantal van deze absentee ballots aangevraagd. Zowel de Republikeinen als de Democraten hebben dat aangemoedigd. In Broward County en Palm Beach County zijn elk meer dan 125.000 aanvragen gedaan. Volgens kranten in Florida hebben kiezers in vooral die districten geen stembiljet ontvangen. Beide districten, die overwegend Democratisch zijn, speelden een grote rol tijdens de verkiezingen in 2000.

Met name progressieve actiegroepen zoals het Institute for public accuracy (IPA), wijzen voortdurend op onregelmatigheden. Zo heeft het IPA vastgesteld dat het vermoeden bestaat dat de Republikeinse campagne lijsten opstelt van zwarte kiezers die mogelijk zouden kunnen worden aangesproken op hun recht om te stemmen.

Alleen al in Florida zijn tal van rechtszaken aangespannen.