Om naar uit te kijken

TELEVISIE

Die Heimat

De VPRO zendt dagelijks van 26 tot en met 30 december en op 2 januari delen uit van Heimat 3, de derde reeks afleveringen van de tv-serie Die Heimat Trilogie over de bewoners van een Duits dorpje in de twintigste eeuw. Deel drie begint bij de val van de Muur in 1989 en eindigt tien jaar later. De eerste twee delen van het monumentale werk, geregisseerd door Edgar Reitz, die er ook een fotoboek van heeft uitgebracht, waren een wereldwijd succes. Heimat komt ook in de bioscoop. Filmmuseum Vondelpark in Amsterdam vertoont van 1 t/m 4 november de eerste reeks. De tweede serie, Die Zweite Heimat, is er van 5 t/m 10 november te zien. Res. 020-5891400. Inl. www.filmmuseum.nl.

Heimat 3 gaat op tournee langs Nederlandse filmhuizen en is onder meer van 8 t/m 13 november en van 15 t/m 17 november te zien in Filmmuseum Cinerama, Marnixstraat 400, Amsterdam. Daar zal op zondag 14 november een gesprek met de regisseur, Edgar Reitz, worden gehouden. Res 020-6237814.

Meer informatie en bespreking morgen in het Cultureel Supplement.

MUZIEKTHEATER

Ren Lenny Ren

Na drie programma's over twee mannen die al hun jongensdromen verwezenlijken, kiezen Thomas Acda en Paul de Munnik een andere koers. Hun nieuwe voorstelling heet een rock-comedy, waarin Acda en De Munnik spelen dat ze voortaan achter de schermen blijven – en alleen nog maar liedjes schrijven voor een aanstormend poptalent.

Première 4 nov in Het Park, Hoorn. Tournee t/m 16 mei.

POP

Rammstein

Voormalig Oost-Duitsland roert zich zo vlak voor de Amerikaanse verkiezingen met het ironische lied Amerika van Rammstein, dat de zegeningen bezingt van Coca Cola en de Wonderbra. De nieuwe cd Reise, Reise documenteert hoe de voormalige Ossies nu de hele wereld tot hun werkterrein rekenen. Live zal er minder nadruk zijn op het vuurwerk waarmee Rammstein letterlijk berucht werd, zodanig dat hun vroegere optredens plaatsvonden in een lucht van petroleum en verbrand kruit.

4 en 5 nov Ahoy' Rotterdam (uitverkocht).

OPERA

Agrippina

Een nog jonge Händel componeerde de opera Agrippina voor het Venetiaanse carnaval van 1702. Om het publiek te behagen bevat de opera intrige naast komische scènes. De keizerin Agrippina probeert haar zoon Nerone op de troon te krijgen op dezelfde dag dat zij hoort van de (vermeende) dood van haar man Claudius. Het Combattinemto Consort Amsterdam staat onder leiding van Jan Willem de Vriend.

Voorstellingen op 2 nov Stadstheater, Zoetermeer. Res. 079 3427565; 7 nov Leidse Schouwburg. Res. 071 5131943; 10 nov 't Speelhuis, Helmond. Res. 0492 587000; 12 nov Rabotheater, Hengelo. Res. 074 2556789; 15 nov Stadsschouwburg, Amsterdam. Res 020-6242311. Aanvang 19u30, alleen in Hengelo 20u.

DANS

Cadance

In vijf Haagse theaters begint zaterdag het Cadance festival. Op de openingsavond is de gelegenheidsvoorstelling Mazaa Mazaa te zien, een Bollywood-achtig spektakel over de interculturele liefde à la Romeo en Julia. De Indiase choreograaf Padma Menon werkt hiervoor met studenten van de Rotterdamse Dansacademie.

T/m 13 nov in Den Haag, Korzo, Theater a/h Spui, Regentes, Zeebelt, Asta. Inl. 070 3637540 of www.cadance.nl

BEELDENDE KUNST

Couturier

De Fransman Sté-phane Couturier exposeert vanaf 30 oktober in Galerie van Kranendonk zijn foto's, gemaakt in steden als Parijs, Seoul, San Diego, Moskou, Amsterdam en Dresden. Er spreekt een fascinatie uit voor architectuur en stedebouw.

Van 30 okt t/m 23 dec in Galerie van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag, wo-za 12-17u, gesloten van 10-13 nov. Tel. 070-3650406, www.art-house.nl

Rectificatie / Gerectificeerd

Heimat

Door technische problemen is de tekst in de illustratie op de eerste pagina van Agenda (28 oktober, pagina 19) in een deel van de oplage onleesbaar geworden. De aankondiging betrof de Duitse trilogie Heimat, waarvan de VPRO de derde reeks afleveringen uitzendt van 26 tot en met 30 december en op 2 januari.

Heimat komt ook in de bioscoop. Filmmuseum Vondelpark in Amsterdam vertoont van 1 t/m 4 november de eerste reeks. De tweede serie, Die Zweite Heimat, is er van 5 t/m 10 november te zien. Res. 020-5891400. Inl. www.filmmuseum.nl. Heimat 3 gaat op tournee langs Nederlandse filmhuizen en is onder meer van 8 t/m 13 november en van 15 t/m 17 november te zien in Filmmuseum Cinerama, Marnixstraat 400, Amsterdam. Daar wordt op zondag 14 november een gesprek met regisseur Edgar Reitz gehouden. Res. 020-6237814.