Nykänen: twee jaar cel

Viervoudig olympisch kampioen schansspringen Matti Nykänen is gisteren in het Finse Tampere veroordeeld tot een celstraf van twee jaar en twee maanden. De 41-jarige Nykänen werd schuldig bevonden van zware mishandeling.

De beste Finse skispringer aller tijden werd in augustus van dit jaar gearresteerd nadat hij in de plaats Nokia (circa 180 kilometer ten noorden van Helsinki) een 59-jarige man twee keer met een mes gestoken had. Het slachtoffer werd in het ziekenhuis opgenomen, maar hield uiteindelijk geen blijvende verwondingen aan de steekpartij over.

`Nykänen is nu weer terug naar de gevangenis', zei hoofdaanklager Mika Makinen gisteren tegen het persbureau Reuters. De rechtbank vond dat er onvoldoende bewijs was om de eens zeer populaire sporter te veroordelen voor poging tot doodslag.

Nykänen, die in het verleden `De Vliegende Fin'werd genoemd, maakte vooral naam door bij de Olympische Winterspelen van Calgary in 1988 drie gouden medailles te winnen. Dit was en is een unieke prestatie bij het schansspringen. In 1984 had hij goud en zilver bij de Olympische Spelen in Sarajevo gewonnen.

Na zijn skiloopbaan raakte Nykänen aan lager wal. De Finse media berichtten de afgelopen jaren veelvuldig over zijn drankmisbruik en zijn carrière als barman en karaoke-presentator.