Langzame en snelle Harira

Op deze plek is al vele malen enthousiast geschreven over Turkse en Marokkaanse winkels waar je zo prettig boodschappen doet. Er is van alles te koop: zuivel, groente, vlees, olijven, noten, kruiden, brood en allerlei interessante conserven. Steeds meer mensen blijken deze minisupermarkten te ontdekken. Uit onderzoek blijkt dat deze winkels, die vaak door families worden beheerd, ook al vanwege de lage prijzen, de gunstige openingstijden en de vriendelijke bediening het goed doen. In mijn voorraadkast heb ik altijd enkele pakjes Harira soep staan. Gekocht bij mijn Marokkaanse slager die ook tabletten voor bouillon de mouton verkoopt. Aan de snelle soep uit het zakje voeg ik verse groente, stukjes tomaat, plakjes courgette, peterselie en wat ik verder voor passends binnen handbereik heb toe. Mensen die nog nooit een allochtone supermarkt hebben bezocht denken dat deze snelle soep helemaal zelfgemaakt is. Maar natuurlijk is de langzame methode lekkerder. De lams/schapenbouillonblokjes zijn vrij sterk van smaak. Gebruik eventueel voor 1 liter bouillon één lamstablet en één tablet voor vlees- of groentenbouillon. De hoeveelheid soep is voor 6-8 personen.

Bereiding: spoel de kikkererwten af. Snijd de ontvelde tomaten in stukjes. Snipper de gepelde uien. Was de linzen. Snijd de geschilde paprika in stukjes. Verwijder zaad en zaadlijsten. Trek de draden van de bleekselderij en snijd in reepjes. Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de gesnipperde ui zacht en glazig. Bak de stukjes tomaat en paprika even mee. Giet de bouillon (oftewel water en bouillontabletten) in de pan en breng aan de kook. Kook de linzen gaar in ongeveer 20 minuten. Roer na 15 minuten de bleekselderij, de kikkererwten, het kaneelpoeder en de kruiden door de soep. Breng de soep op smaak met citroensap en zout en peper. De kikkererwten kunnen ook worden gepureerd. Door deze puree door de soep te roeren ontstaat een gebonden soep. Eet warm Marokkaanse of Turks brood bij de soep.

Morgen: brik met ei