Hagen Quartett

Met hun opname van de late Mozart-strijkkwartetten (KV 499, 589 & 590) besluit het Oostenrijkse Hagen Quartett zijn integrale opname van alle Mozart kwartetten. Het Hagen Quartett omarmt Mozart met verfrissende charme en intensiteit. Van oudsher excelleert het Hagen Quartett in gepolijst samenspel, een smetteloze intonatie en fraai uitgebalanceerde stemvoeringen. De laatste jaren is ook ruimte ontstaan voor meer spontaniteit en individuele expressiviteit van de spelers. Soms, zoals in het Allegretto van het Strijkkwartet in D, KV 499, overheerst een gestileerde elegantie die doet denken aan de goed onderhouden paleistuinen van Wenen, maar in delen als het Allegro van ditzelfde kwartet storten de Hagens zich met overgave op Mozarts uitbarstingen, die als bliksemstralen het lieflijke muzikale landschap doorklieven. De Mozart van het Hagen Quartett is krachtig en direct en spreekt aan door zijn gratie, humor en emotionele dramatiek.

Hagen Quartett. Mozart Streichquartette KV 499. 589 & 590. Deutsche Grammophon 00289 477 5081