Groep in Irak ontvoert Poolse vrouw

Militanten in Irak hebben een Poolse vrouw ontvoerd, die werkt voor de Amerikaanse troepen. De groep eist terugtrekking van de Poolse troepen uit Irak.

Dit heeft het Arabische tv-station Al-Jazira vandaag gemeld. Het tv-station liet een videoband zien met daarop een oudere vrouw gezeten tussen twee gemaskerde, in het zwart geklede mannen. Een van hen had een pistool op haar hoofd gericht. Tevens is een zwart spandoek te zien met daarop de naam van de groep, Abi Baqr al-Siddiq al-Salafyia.

Deze groep claimde ook de verantwoordelijkheid voor de ontvoering van tien Turken in september, die vorige maand werden vrijgelaten. Polen heeft de leiding over zo'n 6.000 soldaten in Irak, die afkomstig zijn uit vijftien landen. Polen zelf heeft 2.400 soldaten in Irak. De naam van de vrouw, gekleed in een gestippelde jurk, is nog niet bekend. De ontvoerders hebben volgens Al-Jazira gezegd dat zij haar zullen vrijlaten als de Poolse troepen zich terugtrekken. Maar de Poolse regering zei vanmiddag dat Polen dit niet zal doen.

De eveneens in Irak ontvoerde Britse Margaret Hassan (59) riep gisteren op een video Groot-Brittannië op zich terug te trekken uit Irak en tevens alle Iraakse vrouwelijke gevangenen vrij te laten. Dit meldde Al-Jazira gisteren. Het station liet een video zien waarop een angstig kijkende Hassan, die hulpverleenster is, zien in een zwak verlichte kamer. De directrice van de hulpverleningsorganisatie CARE International werd een week geleden ontvoerd.

,,Alstublieft, breng de soldaten niet naar Bagdad. Alstublieft, laat bovendien alle vrouwelijke gedetineerden vrij uit de gevangenissen'', zei ze op de video. Hassan heeft zowel de Britse als de Iraakse nationaliteit.

Naar verwachting zal het Witte Huis het Congres om nog eens zeventig miljard dollar vragen voor de financiering van de militaire operaties in Irak en Afghanistan. Volgens generaal Kern, verantwoordelijk voor het materieel, moeten definitieve berekeningen nog worden gemaakt, maar is de extra financiering noodzakelijk.

Het verzoek is een tegenvaller voor president Bush die tijdens zijn verkiezingscampagne de indruk probeert te wekken dat de kosten in Irak dalen. Een functionaris van het Witte Huis zei dat het nog te vroeg was om te zeggen hoeveel hulp het Witte Huis zou zoeken en dat de cijfers die gisteren in omloop werden gebracht ,,puur speculatief'' zijn. Het verzoek om extra geld zou pas na een eventuele herverkiezing van Bush worden gedaan.