Goedkopere entreekaartjes op de valreep

Toegangskaarten voor theatervoorstellingen en concerten zijn, als de financiering rondkomt, vanaf volgend voorjaar op de dag zelf voor de helft van de prijs te koop in een `last-minute ticketshop'.

Een groep Amsterdamse theaters en concertzalen werkt aan een initiatief voor zo'n winkel, die voorlopig als apart loket wordt ondergebracht bij het Amsterdams Uitburo aan het Leidseplein. Men hoopt daar de laatste kaartjes vanaf 12 uur 's middags tot half 8 's avonds te verkopen.

,,De kans dat het gaat lukken, is behoorlijk groot'', zegt Benien van Berkel van het Holland Festival. ,,Maar we zijn nog volop bezig met het rondmaken van de financiering. We moeten minstens quitte kunnen draaien.'' De korting op de kaartjes moet worden betaald door de betrokken theaters en door het AUB, dat zijn gebruikelijke opslag op de kaartverkoop afstaat aan de organisatie van de last-minute ticketshop. Een `shop manager' moet zorgen voor een dagelijks wisselend, maar steeds aantrekkelijk aanbod om te voorkomen dat het aanbod beperkt blijft tot slecht lopende voorstellingen. Zo kunnen er ook ongebruikte kaartjes in de verkoop komen, die zijn vrijgehouden voor theaterdirecties, impresariaten en hun gasten.

Eerdere pogingen van het AUB om zo'n systeem op te zetten, strandden in het verleden op de vrees van de theaters dat het publiek de aanschaf van kaarten voortaan zou uitstellen tot het laatste moment. ,,Daarom blijft het dagelijkse aanbod onvoorspelbaar'', aldus Van Berkel. ,,Bovendien wordt het niet al te gemakkelijk gemaakt. Men kan wel via de telefoon of internet zien wat er die dag voorradig is, maar men moet in de rij gaan staan om de kaartjes te kopen.'' De actie is vooral gericht op studenten en andere jongeren, die prijsgevoeliger zijn dan de rest van het publiek, en op toeristen. In steden als Londen en New York worden soortgelijke loketten commercieel gerund.