Galerieselectie

ARTHUR ELGORT

De Amerikaanse fotograaf Arthur Elgort (1940) begon zijn carrière als schilder, maar ontdekte begin jaren zestig de fotografie. Met zijn Polaroid 100 camera begon hij meisjes op school te fotograferen. Later, voor tijdschriften als Vogue en Vanity Fair, richtte hij zijn camera op wereldberoemde modellen als Naomi Campbell, Christy Turlington, Linda Evangelista en Cindy Crawford. Op die foto's vallen vooral de nonchalante poses en ontspannen sfeer op. Een tentoonstelling bij Galerie Wouter van Leeuwen laat foto's zien uit Elgorts boeken Models Manual en Camera Crazy.

foto's Arthur Elgort. T/m 25 nov in Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstr 27, Amsterdam. Do t/m za 12-18u.

Rob Scholte

Na lange tijd in het buitenland gewerkt te hebben, is Rob Scholte teruggekeerd naar Nederland. Bij Galerie Witteveen laat hij op twee verschillende locaties werk zien dat hij de afgelopen tijd in Nederland heeft gemaakt. De tentoonstelling Made in China bestaat uit wandobjecten die zijn opgebouwd uit viltstiften, terwijl de Blue Period ruim twintig nieuwe acrylschilderijen omvat.

Nieuw werk van Rob Scholte. T/m 24 nov in Galerie Witteveen, Keizersgracht 538 en Keizersgracht 429, Amsterdam. Resp. ma t/m za 12-17u30 en wo t/m za 13-17u30.

Akos Birkas

In het kader van `Hongarije aan Zee, Hongaars Cultureel Seizoen in Nederland 2004' organiseert de Wetering Galerie een tentoonstelling met nieuwe schilderijen van Akos Birkas (1941). Deze Hongaarse kunstenaar begon zijn carrière met abstracte werken, maar schildert sinds de jaren negentig vooral figuratieve voorstellingen waarin zijn persoonlijke vrienden en kennissen figureren. Zich baserend op foto's maakt Birkas composities in potlood op doek, waar hij later in zachte tinten olieverf overheen schildert.

Schilderijen van Akos Birkas. T/m 6 nov in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam. Wo t/m za 12u30-17u30.

Klaas Gubbels

Tafels, koffiekannen, peren, pijpen, schaakborden en kranten – het zijn motieven die steeds weer terugkeren in het werk van Klaas Gubbels. Zelden voegt hij nieuwe onderwerpen toe. Uitgaande van de kracht van de beperking combineert hij ze in wisselende formaties, kleuren en afmetingen. Ter ere van zijn zeventigste verjaardag wordt de schilder deze maand op diverse plaatsen geëerd, behalve in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem ook bij Galerie Espace en Galerie Wansink.

Schilderijen en werken op papier van Klaas Gubbels. T/m 24 dec in Galerie Espace, Keizersgracht 548, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

T/m 28 nov in Galerie Wansink, Neerstraat 76, Roermond. Do t/m za 13-17u, zo 14-17u.

Hans Wijninga

Galerie Gist brengt een overzicht van het werk van fotograaf Hans Wijninga. Hoewel zijn beelden sterk verschillen in formaat en thematiek, gaat al zijn werk om de rol van licht in de fotografie. In sommige foto's verkent hij de donkerte, terwijl andere beelden juist overbelicht zijn. Zijn nieuwste werken tonen landschappen en stadsgezichten die zo mistig zijn dat je nauwelijks kleuren of herkenbare vormen kunt ontwaren. Door de onscherpte doen de voorstellingen aan schilderijen denken.

fotowerken van Hans Wijninga. T/m 28 nov in Galerie Gist, Gravenstraat 7, Brummen. Vr t/m zo 13-17u30.

En verder

Schilderijen van Derk Thijs t/m 17 nov in Galerie Dick de Bruijn, Singel 74, Amsterdam; tekeningen van Aam Sonneveld t/m 13 nov in Motive Gallery, Elandsgracht 10, Amsterdam; schilderijen en tekeningen van Ronald Ophuis t/m 10 nov in De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam; schilderijen van Thomas Raat t/m 20 nov in Galerie De Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam; schilderijen van Sven Kroner t/m 13 november in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam; tekeningen van Ronald Noorman en schilderijen van Jan van der Pol in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag;

foto's van Hans van der Meer t/m 13 dec in Galerie LUMC, Albinusdreef 2, Leiden; foto's van Corinne Noordenbos t/m 14 nov in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam.