Fnie

Volgende week worden de landelijke Jeugdtheaterdagen gehouden. Dat betekent dat theaters extra veel jeugdtheater programmeren met extra veel limonade na afloop, maar ook extra feest, want de Jeugdtheaterdagen bestaan vijf jaar. Op woensdagmiddag worden de dagen geopend in Tiel, met een optreden van Kim-Lian en een Spruitenbal. In Groningen wordt een dansworkshop `townshipstijl' gehouden. In Hoogezand Sappemeer kunnen de kinderen zich als beer verkleden; in Drachten taart versieren en in Heerenveen kan een kleurplaat van Alice in Wonderland worden ingekleurd. En dat is alleen nog maar het topje van Nederland. In Den Bosch speelt de groep Laagland Het ontstaan van wit, een visueel zeer aantrekkelijke voorstelling, over een meisje dat bij haar opa op zijn atelier zit. In Gouda is Meisjes zijn niks van Huis aan de Amstel te zien. Dat begint heel sprookjesachtig met mooie jurken, maar wordt ruw verstoord door een meisje in trainingspak, dat roept: ,,Meisjes zijn helemaal niet niks.'' Zeer de moeite waard is ook Habbo en Habbo gaan uit stampen van Eigen Werk, te zien in Purmerend. Over twee aardappels, vader Droogkoker en zoon Krieltje, en een worm die `Fnie' zegt.

5, 6 en 7 nov, door heel Nederland. Kaarten rechtstreeks via betreffende theaters of www.jeugdtheaterdagen.nl.