Film van Verhoeven op losse schroeven

De Nederlandse comeback van regisseur Paul Verhoeven staat op losse schroeven. De opnamen van de film Zwartboek, die deze maand zouden beginnen, zijn gisteren officieel uitgesteld tot april. Volgens bronnen rond de regisseur, die is teruggekeerd naar de Verenigde Staten, is de financiering van de productie niet rond en is het project feitelijk mislukt.

De Nederlandse producent, Fu Works, maakte gisteren bekend dat de opnamen worden uitgesteld en dat de regisseur naar de VS is gegaan om daar te worden geopereerd. Een woordvoerder zei vanochtend desgevraagd dat de opnamen vanwege die operatie zijn uitgesteld. Co-producent Jos van der Linden onderstreept dat het uitstel van de opnamen ,,niets met de financiering te maken heeft. De financiering is rond.'' Amerikaanse en Nederlandse bronnen zeggen dat er geen verband is tussen de dotter-operatie en het uitstel van de opnamen. ,,Er was onvoldoende geld en de film gaat niet door - fell through'', liet een Amerikaanse bron vandaag weten.

Zwartboek, over een joods meisje dat tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog voor het verzet bij de Duitsers infiltreert, zou de eerste Nederlandse produktie van Paul Verhoeven worden sinds Flesh & Blood uit 1985. De Nederlands-Duits-Britse coproductie is begroot op 10 miljoen euro. Fu Works-directeur Maltha was vanochtend zelf niet bereikbaar voor commentaar, aangezien hij onderweg is naar een filmbeurs in de Verenigde Staten. Een woordvoerder van de Duitse coproducent Egoli Tossel Films liet weten dat zij vanochtend vanuit Nederland is geïnstrueerd om voor alle informatie door te verwijzen naar Fu Works.

Nederlandse en Amerikaanse bronnen bevestigen dat een groot deel van het budget binnen was – zo'n 6 miljoen euro – maar dat de regisseur zijn handtekening niet wilde zetten onder een contract voordat het hele budget was zekergesteld. Verhoeven is enkele weken geleden naar de VS vertrokken, waar hij een huis heeft, zonder een contract voor de film te tekenen. Fu Works-directeur Maltha zei gisteren tegen het Algemeen Dagblad, in antwoord op de vraag of dat geen veeg teken was: ,,Paul gaat deze film maken, daar heb ik zijn handtekening niet voor nodig.''

Volgens de Nederlandse coproducent Van der Linden is wel degelijk het hele budget van 10 miljoen gefinancierd. Deels met harde toezeggingen van financiers, deels met zogeheten letters of intent, ,,zoals in de filmwereld gebruikelijk is''. Ook Paul Verhoeven heeft volgens hem een letter of intent getekend waarin hij zijn deelname aan de productie toezegt.

Een deel van het geld komt volgens Van der Linden uit een commanditaire vennootschap (cv), waarin particuliere investeerders kunnen deelnemen in de financiering en de verwachte winst van de film. Op de officiële website van de film staat nog altijd het elektronisch aanmeldingsformulier.