Etos breidt apotheekketen uit

Drogisterijketen Etos gaat drie nieuwe apotheken openen in de regio Amersfoort-Leusden. Ook komen er zestien servicepunten, waar klanten hun doktersrecept kunnen inleveren en medicijnen kunnen halen.

Etos breidt daarmee zijn apotheekketen uit. Vorig jaar opende de dochteronderneming van Ahold haar eerste twee eigen apotheken in Den Bosch, waar klanten behalve shampoo, luiers en vitaminepillen ook receptmedicijnen kunnen krijgen. Daarnaast kwamen er in dezelfde plaats zeven servicepunten, in Etos-filialen en supermarkten van Albert Heijn. Het bedrijf zei daarmee te willen inspringen op de liberaliserende markt van de geneesmiddelenverkoop. Volgens een woordvoerder van Etos is de opzet in Den Bosch succesvol genoeg gebleken om hem uit te breiden. Uiteindelijk wil het concern met zijn apotheken naar een landelijke dekking.

Verder gaat Etos als eerste apotheek in Nederland de prijs van receptmedicijnen vermelden op de verpakking. ,,We doen dat met al onze producten, dus waarom niet met medicijnen'', aldus de woordvoerder. De overheid juicht het initiatief toe. Ze hoopt dat de klant zo meer gevoel krijgt voor de prijs van medicijnen, en als gevolg daarvan ook prijsbewuster medicijnen gaat kopen. Medicijnkosten zijn de snelst stijgende kosten binnen de gezondheidszorg. Vorig jaar werd er in Nederland 4 miljard euro aan uitgegeven, zo'n 10 procent van het totale zorgbudget.

De overheid heeft in samenwerking met de farmaceutische industrie, apothekers en zorgverzekeraars afgesproken om dit jaar 622 miljoen euro te bezuinigen op de bij de zorgverzekeraar gedeclareerde prijzen van merkloze medicijnen. Voor komend jaar zijn de partijen een bezuiniging van 685 miljoen euro overeengekomen, op zowel merkloze medicijnen als merkgeneesmiddelen. Ook de bonussen die apothekers van medicijnengroothandels ontvangen, worden afgeroomd.

Drogisterijketen DA opent maandag zijn eerste twee apotheken-in-een-drogist in de Limburgse regio Brunssum-Hoensbroek. In de regio komen verder vijftien servicepunten.