En verder

Week van de geschiedenis

Op meer dan 200 locaties in Nederland wordt van 30 oktober t/m 7 november de Week van de Geschiedenis gehouden. Thema is `Typisch Nederland'. Musea, archieven, filmhuizen, boekhandels en culturele instellingen doen mee om de burger een groter historisch besef bij te brengen.

De week wordt geopend met de Nacht van de Geschiedenis in het Haagse Madurodam. Dit feest biedt vanaf 20u in alle zalen debatten, interviews, een quiz, cabaret, film, muziek en toneel en begint met de presentatie van het boek Typisch Nederland van Maarten van Rossem. Na afloop voeren historische trams bezoekers naar Den Haag Centraal.

Inl. 0900 2352666, of www.weekvandegeschiedenis.nl; kaarten voor de Nacht van de geschiedenis bij Haags Uitburo, Hofweg 1, Den Haag, 0900 8282999, of www.haagsuitburo.nl

Archievendag

Op de eerste Landelijke Archievendag op 30 oktober kan iedereen op bezoek bij het archief in zijn of haar buurt. Staatssecretaris Medy van der Laan van Cultuur opent de dag in Apeldoorn, in het archief bij haar om de hoek. Zeventig instellingen tonen de geschiedenis van de buurtbewoners en laten hun mooiste schatten zien. In Amsterdam is kan het publiek een kijkje achter de schermen nemen zoals in het restauratie- en fotoatelier. De bekende Jordanees en rasverteller Paul Rollman geeft een voordracht over Amsterdamse humor. Ook worden films over oud Amsterdam vertoond.

Inl. bij plaatselijke archieven, of www.archievendag.nl

Erasmusprijs

Rondom de uitreiking op 4 november worden in onder meer Amsterdam en 's Hertogenbosch programma's georganiseerd met exposities, muziek, dans en lezingen. Daaronder valt onder meer het reizend theaterfestival Córdoba!, geïnspireerd op de Gouden Eeuw (rond het jaar 1000) in deze Zuid-Spaanse stad.

Stichting Praemium Erasmianum, Jan van Goyenkade 5, 1075 HN Amsterdam, tel. 020 6752753, of Stichting Erasmus Festival, Colvenierstraat 4, `s Hertogenbosch, tel. 073 6124505, www. erasmusfestival.org

Bush/Kerry

Aan de vooravond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen vindt in de Universiteit van Groningen op 29 oktober (20u) het DwarsDiep-Debat Bush of Kerry: What the Hell? plaats.

Het debat gaat over de gevolgen van de verkiezing van Bush of Kerry voor Europa. Want of we dat nu leuk vinden of niet: de nieuwe Amerikaanse president is meteen ook de president van de wereld.

USVA, Munnekeholm 10. Inl/res 050-3635594 & www.rug.nl/studium

Too Close To Call heet de verkiezingsmanifestatie van 2 op 3 november van 21-05u in de Groningse Puddingfabriek: alle politiek (in)correcte opvattingen over de Amerikaanse presidentsverkiezingen met uitslagen, discussie, literatuur, muziek, hotdogs, livebeelden uit USA, Maurice de Hond en Max Westerman.

Inl/res Puddingfabriek, Viaductstraat 3a, 050-5251503 of www.guardia.nl