Dure rimpelcrème werkt nauwelijks

Gezichts- en antirimpelcrèmes werken vrijwel niet. Potjes van tientallen euro's beloven niet wat de verpakkingen beweren. Alleen de gladheid van de huid en het vochtgehalte verbeteren enige uren.

Dat stelt de Consumentenbond na onderzoek dat ze morgen publiceert. Twee van de twaalf onderzochte huidcrèmes presteren `goed', ondanks dat de rimpels niet verdwijnen. De rest scoort `redelijk' of `matig'. Dat betekent dat ze 25 tot 60 van de 100 punten krijgen. Geen enkele crème verdient het predikaat `beste koop'.

Prijs wil volgens de Consumentenbond niets zeggen over kwaliteit. Zo staat de goedkoopste antirimpelcrème, 16 euro per potje, bovenaan. De duurste, Clarins Lift van 56 euro, komt in deze categorie op de laagste plaats terecht.

De smeersels houden in het beste geval wat vocht vast in de hoornlaag van de huid, aldus de onderzoekers. ,,Hierdoor zwelt die laag wat op, waardoor de huid gladder lijkt. Maar in de loop van de dag verdampt het vocht en verdwijnt het effect'', aldus de bond in zijn maandblad.

Rimpels zijn niet weg te smeren, schrijft de bond. ,,Ook al beweren gelukzalig kijkende modellen in reclames het tegendeel. De diepte van de rimpels kan wat verminderen na een smeerbeurt. Dit effect is zo minimaal dat het niet te zien is met het blote oog, hooguit op uitvergrote beelden van de huid'', aldus de onderzoekers.

Winnaar van de test is cosmeticabedrijf L'Oréal, waarvan drie producten zijn bekeken. Bij de antirimpelcrèmes bezetten ze plaats één met Decontract Rimpels en plaats twee; in de categorie hydraterende crème eindigt het concern met zijn merk Lancôme (Hydra Zen) ook als beste. Alleen de crèmes van L'Oréal presteren volgens de bond beter dan een standaardmengsel van olie en water.

Een woordvoerster van L'Oréal Nederland stelt niet verrast te zijn, omdat de producten vooraf ,,zeer gedegen'' worden getest. Het concern heeft wereldwijd 2.900 wetenschappers in dienst. Ze is het niet eens met de bond dat gebruikers weinig aan rimpelcrèmes hebben. ,,Onze onderzoeken hebben hun werking bewezen.''

De slechtst presterende crèmes komen van de Hema (47 van de 100 punten) en Dr. van der Hoog (29 punten). Het laatste bedrijf geeft geen commentaar. Hema vindt de resultaten ,,tegenvallen'', aldus een woordvoerster. ,,In de crème maken we gebruik van wetenschappelijk bewezen hydraterende werkstoffen.'' Het concern heeft de onderzoekers tussentijds gevraagd een duurdere crème te testen, maar de bond wees dat af. De Hema-crème kost 1,95 euro.