DUITSLAND

Byzantium in München

Koning Ludwig II was zeer gefascineerd door de pracht en praal van Constantinopel en de Beierse heerser liet zijn troonzaal in kasteel Neuschwanstein volledig in byzantijnse stijl inrichten. Als een levende ikoon wilde hij zich daar laten vereren. Maar vlak voor de voltooiing stierf hij. De Wereld van Byzantium gaat voor je open in München. Objecten uit het rijk dat meer dan duizend jaar standhield zijn er uitgestald tegen een geluidsdecor van stemmige kerkmuziek. Voor het eerst sinds 1909 worden de juwelen uit de vondst van Assiut, Egypte, weer bij elkaar getoond en de enige kopie van het `Theodora'-mozaïek uit Ravenna werd steentje voor steentje gereconstrueerd.

Archäologische Staatssammlung, Lerchenfeldstr. 2, München. T/m 3 april, dag beh ma 9-16u30. Inl 0049 892112402 of www.archaeologie-bayern.de

Toetanchamon in Bonn

Rustig kijkt hij voor zich uit. Zijn baard lijkt omzwachteld, zijn oren zijn versierd met knopjes en kruiselings over zijn borst draagt hij een scepter en een lange pijp. Deze heerser leeft niet, nee, hij siert de deksel van een ingewandendoodskist uit het graf van Toetanchamon. Samen met 120 andere schatten uit het Egyptische Museum in Caïro is de kist nu te zien in Bonn. Nog een paar pronkstukken: de `Diadeem' van de mummie van Toetanchamon en de `Koninklijke Kanopenbuste'.

Kunst- und Ausstellungshalle, Friedrich-Ebert-Allee 4, Bonn. 4 nov t/m 1 mei, di-wo 10-21u, do-zo 10-19u. Inl. 0049 22891710 of www.bundeskunsthalle.de

En verder

Internationales Kurzfilmfestival, 2 t/m 7 nov in Berlijn www.interfilm.de; KonzerTanz, festival t/m 31 okt in Kassel: www.kasselermusiktage.de; Art Cologne, t/m 1 nov in de `Messe' van Keulen www.art-cologne.de; Edward Hopper t/m 9 jan in Museum Ludwig, Keulen 0049 2212212 6165; Gesichter des Orients – kunst uit Jordanië t/m 9 jan in Altes Museum, Berlijn 0049 3020905201.