De kiezer: `Vooral uit protest'

Annie Maribona heeft al gestemd. De 25-jarige net afgestudeerde studente filmtechniek en serveerster komt uit Lincoln City, Oregon, waar de meerderheid van de kiezers per post stemt. ,,Het is Kerry geworden'', zegt ze. ,,Maar vooral uit protest tegen president Bush. Die man maakt me bang met al zijn oorlogspraat. Het was volkomen onnodig om andere landen van ons te vervreemden en Irak aan te vallen.''

Ze kan niet vertellen waarom John Kerry een goede president zou zijn, ,,maar ik heb nog niemand gesproken die dat wel kan''. De Democraat lijkt haar beter voor het milieu, voor sociale en economische problemen en heeft hij niet iets gezegd over de Patriot Act die minder strikt moet zijn?

Na diep nadenken komt ze op nog een thema: het Hooggerechtshof. De president van de hoogste rechtbank in de Verenigde Staten heeft net bekend gemaakt dat hij kanker heeft ,,en dat betekent dat de volgende president een nieuwe rechter mag benoemen''. Het is voor Maribona belangrijk dat dat een liberale rechter wordt. ,,Ze spreken over het omverwerpen van het recht op abortus. Dat zou vreselijk zijn, dat is een recht dat iedere vrouw heeft.''

Bovendien zal het Hooggerechtshof zich moeten uitspreken over het homohuwelijk en de doodstraf voor minderjarigen. ,,Ja, het is zeker belangrijk dat Kerry president wordt zodat hij een goede vervanger voor Rehnquist kan benoemen'', zegt Maribona.