Bulgur en köfte voor daklozen

Tijdens de vastenmaand ramadan moeten moslims ook aan de armen denken. Friese daklozen kregen gisteren eten van een Turkse restauranthoudster.

Het hondje Suzy bedelt bij een dakloze die een gratis warme maaltijd eet in de dagopvang voor daklozen van het Leger des Heils in Leeuwarden. Haar baasje Wammes (58) – pet op, lange baard en snor – leunt tegen de muur. Hij heeft de Turkse gerechten, salade, bulgur (tarwerijst), köfte (gehaktballetjes) en pilictava (gebakken kip met groente), al op.

Eigenaresse Sultan Kus (34) van het Turkse restaurant Kaya in de Friese hoofdstad bood gisteren ongeveer 70 Friese daklozen een gratis maaltijd aan. Als goede daad halverwege de islamitische vastenmaand ramadan. Ze wilde dit jaar geen geld sturen naar de armen in haar geboorteland Turkije, maar iets doen voor de minderbedeelden in haar omgeving. ,,Daklozen hebben een goed bord eten hard nodig.'' Bovendien hoopt ze op die manier de islam ook eens positief in het nieuws te brengen. ,,Want onze godsdienst heeft ook hele mooie kanten.''

Gedurende de islamitische vastenmaand mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten. In een poging om dichterbij Allah te komen, worden lichaam en geest gedurende de dag gereinigd. Ook uiten moslims dan hun solidariteit met de armen, door het uitdelen van geld of eten.

Kus woont al dertig jaar in Nederland, maar na de moord op Pim Fortuyn twee jaar geleden herkent ze haar tweede vaderland amper meer. ,,Ik moet me nu steeds verdedigen omdat ik moslim ben.'' Kus hoopt dat de maaltijdactie een ,,open discussie'' over de islam op gang brengt.

Het zaaltje van het Leger des Heils zit om half twee al helemaal vol. Sommige daklozen konden niet wachten en hebben al opgeschept van het buffet. Emil zit over zijn bord gebogen en vindt het ,,hartstikke leuk'' dat hij op kosten van het Turkse restaurant mag eten. Over de islam heeft hij nooit negatief gedacht. ,,Dat is een gewoon geloof, dat niet veel verschilt van het christendom.''

Ook Wammes waardeert de geste van Kus. ,,Mooi toch dat ze in de ramadan iets voor de armen doet?'' Wammes bezit een bijbel en een koran. De goodwill die de restauranthoudster Kus voor de islam hoopt te bereiken, is wat hem betreft niet nodig. ,,Het fundamentalisme maakt wereldwijd misschien één procent van de islam uit.'' Hij noemt in een zin door de misdrijven van fundamentalistische christenen. ,,In de Verenigde Staten bliezen christelijke activisten abortusklinieken op.''

Koos (40) heeft smakelijk gegeten. Hij drukt Kus de hand als dank. Ten onrechte wordt er vaak tegen moslims aangeschopt, meent hij. ,,Ook door daklozen. Als je niks hebt en een ander wel, dan zet dat kwaad bloed. Vooral als die ander ook nog eens een andere nationaliteit heeft.'' Koos vindt het goed dat de Turkse horecaonderneemster laat zien dat het ook anders kan.

Theo van der Leij vindt de gerechten een tikkeltje flauw, maar het idee erachter vindt hij wel ,,erg goed''. ,,Wij zijn mensen van de straat, die het al moeilijk genoeg hebben om dagelijks aan een warme maaltijd te komen.''

Auke Feenstra, pastoraal werker van het Leger des Heils, spreekt van een ,,fantastisch idee''. ,,De gedachte erachter, denken aan de minderbedeelden, spreekt me erg aan.'' Christenen en moslims hebben een verschillend geloof, maar er zijn ook raakvlakken, vindt hij. En daar kijkt de sergeant-majoor liever naar.

Tante Jo, een rasechte Amsterdamse die al jaren in Friesland woont, is dagelijks te vinden in de opvang. ,,Namens alle bewoners'' bedankt ze Kus voor het eten. ,,Ik heb nog nooit zoveel gegeten als vandaag. Twee borden, terwijl ik moet afslanken van de dokter.'' Er klinkt een spontaan applaus.