Barroso wil snel nieuwe Commissie

Beoogd voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie hoopt zo snel mogelijk een bestuur te kunnen presenteren dat alsnog kan rekenen op voldoende steun van het Europees Parlement.

Hij zei dit gisteren nadat hij eerder die dag zijn oorspronkelijke voorstel voor een nieuwe Europese Commissie onder druk van het Parlement had teruggetrokken. Totdat een nieuwe Commissie zal zijn aanvaard, blijft het oude dagelijks bestuur onder leiding van de Italiaan Romano Prodi functioneren. De oude Commissie zal zich beperken tot de noodzakelijke werkzaamheden. Het was de bedoeling dat de Commissie Barroso aanstaande maandag zou aantreden.

Barroso zal nu eerst een oplossing moeten zien te vinden voor het probleem-Buttiglione. De meerderheid van het Parlement is tegen zijn voordracht voor de justitieportefeuille vanwege diens opvatingen over homoseksualiteit en de rol van vrouwen in het gezin. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft gezegd Buttiglione niet te willen offeren.

In een officiële verklaring stelde Nederland gisteren dat het zich als huidige voorzitter van de Europese Unie met Barroso en de lidstaten zal buigen over de ,,stappen die kunnen bijdragen aan goedkeuring in de komende weken door het Europees Parlement van de voordracht van de Raad voor een nieuwe Commissie''. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Nederland bewust hiet eerder heeft willen interveniëren. In deze afzijdigheid zou passen dat minister Bernard Bot geen contact heeft gezocht met zijn Italiaanse ambtgenoot Franco Frattini.

Barroso wilde zich gisteren niet vastleggen op een termijn, maar voor de Franse radiozender Europe 1 zei hij vanmorgen te hopen ,,binnen een maand'' met een oplossing te komen. De kandidaat-voorzitter wilde gisteren niet zeggen of hij zich zou beperken tot het vervangen van Buttiglione op de post Justitie of dat nog andere kandidaten ter discussie staan.

Vanuit het Europees Parlement, dat zijn macht na de tournure van Barroso aanzienlijk versterkt acht, is direct gesteld dat ook de positie moet worden bezien van andere kandidaat-commissarissen die niet het volledige vertrouwen van het Parlement genieten.

Als Barroso met een ander voorstel komt zullen de nieuwe commissarissen eerst aan een parlementaire hoorzitting moeten worden onderworpen. Daarna zal het Europees Parlement in een plenaire vergadering over de voltallige commissie moeten stemmen. De eerstkomende plenaire bijenkomst valt in de week van 15 november.