Ba'asyir staat weer terecht in Indonesië

Onder grote belangstelling is vandaag in Jakarta het tweede proces begonnen tegen Abu Bakar Ba'asyir. De radicale islamitische geestelijke wordt ervan beschuldigd leiding te geven aan het regionale terreurnetwerk Jema'ah Islamiyah (JI) en te hebben aangezet tot recente bomaanslagen in Indonesië.

Het proces wordt gehouden in het auditorium van het ministerie van Landbouw, een beduidend grotere zaal dan die van de arrondissementsrechtbank van Jakarta-Centrum , waarvoor de zaak dient. De lokatiekeuze wijst erop dat het Openbaar Ministerie en de rechtbank publieke belangstelling toejuichen.

De tenlastelegging die openbare aanklager Salman Maryadi vandaag voorlas, vertoonde veel overeenkomsten met een eerdere aanklacht tegen Ba'asyir (66). Twee weken na de bloedige bomaanslagen op het vakantie-eiland Bali, in oktober 2002, werd hij aangehouden en vorig jaar stond hij terecht. De rechtbank achtte toen niet bewezen dat hij de leider is van Jema'ah Islamiyah, wel dat hij ,,banden heeft met'' die organisatie.

Jema'ah Islamiyah wordt door de inlichtingendiensten en de politie van de VS, Australië, Maleisië, Singapore en Indonesië verantwoordelijk gehouden voor een reeks aanslagen in Zuid-Oost Azië, waaronder die op Bali.

Ba'asyir werd in september van het vorig jaar tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld, onder meer wegens staatsondermijnende activiteiten. In maart van dit jaar achtte de Hoge Raad ook dat onbewezen. Van de aanklacht restte toen alleen overtreding van de immigratiewet. Toen Ba'asyir de achttien maanden die daarvoor staan op 30 april had uitgezeten, werd hij bij de poort van de gevangenis opnieuw gearresteerd. De politie zei te beschikken over nieuw bewijs.

Wat dat bewijs inhoudt, werd op de eerste procesdag niet duidelijk. Officier van justitie Maryadi zei dat Ba'asyir ,,anderen heeft aangezet'' tot de zelfmoordaanslag op het Marriott Hotel in Jakarta, in augustus vorig jaar, waarbij twaalf mensen het leven lieten. Ba'asyir zou in 2002 aan JI-recruten in een trainingskamp in de Zuidelijke Filippijnen een fatwa (religieus decreet) van Al-Qaeda-leider Osama bin Laden hebben doorgegeven, dat oorlog voeren tegen en doden van Amerikanen en hun bondgenoten halal (geoorloofd volgens de islam) noemt. Deze keer staat de godsdienstleraar dan ook terecht op basis van de antiterreurwet van 2002.

Verder wordt Ba'asyir er, op basis van de gewone strafwet, van beschuldigd dat hij ,,zijn zegen'' heeft gegeven voor de bomaanslag op Bali, die 202 levens eiste. Dat zou twee maanden voor de actie zijn gebeurd, tijdens een ontmoeting met Amrozi, een inmiddels ter dood veroordeelde `Balibomber'.

Ba'asyir zei vandaag bij het betreden van de rechtszaal dat de leiders van de VS en Australië achter zijn proces zitten. ,,Ik ben onschuldig. Zelfs schoolkinderen weten dat ik terecht sta op aandringen van Bush en zijn slaaf John Howard'', aldus de ontspannen verdachte.

Het proces zal naar verwachting vijf maanden duren.