Alle ogen zijn gericht op Silvio Berlusconi

In Rome ligt de sleutel voor de oplossing van de problemen rond de vorming van de nieuwe Europese Commissie.

,,Zoals de zaken er nu voor staan heb ik geen enkele behoefte om Buttiglione op te offeren. Het idee dat Italië van kandidaat moet veranderen, bevalt me niet. Ik accepteer geen draai om de oren. Al weet niemand waar dit alles op zal uitdraaien.'' Dit heeft de Italiaanse premier Silvio Berlsuconi volgens dagblad Corriere della Sera direct na het uitstel van de stemming over de Europese Commissie tegen zijn coalitiegenoten gezegd.

Van een nederlaag wil hij niks weten: ,,Ik zou niet weten waarom?'', zo liet hij de krant La Stampa weten. Toch is dat precies wat oppositieleider Piero Fassino hem verwijt: ,,Berlusconi vormt nu niet alleen een probleem voor de Italianen, maar ook voor de Europeanen. Drie jaar al veroorzaakt Italië alleen maar schade in Europa.''

De Italiaanse premier heeft enkele zeer benauwde dagen en nachten achter de rug. Hij wilde absoluut niet verantwoordelijk worden gesteld voor een crisis in Europa. Maar hij vertikte het tegelijkertijd om onder druk van `Straatsburg' een andere kandidaat naar voren te schuiven, omdat hij daarmee zou erkennen dat hij een fout heeft gemaakt met de kandidaatstelling van Buttiglione. Een voorstel waarmee hij voor de zomer de christendemocraten binnen zijn regering wist te houden en een kabinetscrisis verijdelde.

De grote vraag voor Berlusconi was en blijft ook nu nog: hoe de vanwege zijn negatieve uitspraken over homo's en vrouwen bekritiseerde Buttiglione zonder gezichtsverlies terug te trekken? Daar had en heeft hij nog geen antwoord op, en het uitstel dat Borroso gisteren bedong werd in Rome danook verwelkomd.

Het was diezelfde Barroso die Berlusconi dinsdagmorgen nog belde met het verzoek Buttiglione over te halen zich terug te trekken. Berlusconi pakte daarop de telefoon en zou gezegd hebben: ,,Treed terug en bespaar ons allemaal een afgang''. Buttiglione zou helder als altijd hebben geantwoord: ,,Ik heb geen zin om een zondebok te worden. Mijn geweten is zuiver'', zo citeren de Italiaanse kranten hem.

Berlusconi zou nog hebben geprobeerd de hete aardappel door te schuiven naar Marco Follini, de leider van de christendemocraten in zijn coalitie. Die moest zijn partijgenoot Buttiglione dan maar op andere gedachten brengen. Maar toen Follini niks anders zei dan dat hij Berlusconi zou steunen, bleef de impasse.

Inmiddels circuleren in de wandelgangen de namen van andere kandidaten. Daaronder die van Mario Monti, de ten faveure van Buttiglione teruggeroepen alom geprezen eurocommissaris van Mededinging. Maar ook Franco Frattini, de huidige minister van Buitenlandse Zaken is in beeld. Al was hij het die gisteren namens de regering stelde: ,,Voor dit moment blijft Rocco Buttiglione de kandidaat van Italië.''