`Zoveel soldaten, elke dag weer'

De 28-jarige Florence is een van de vrouwen die hun verhaal vertellen in het rapport van Amnesty International. Rebellen namen haar gevangen toen ze vorig jaar door de provincie Zuid-Kivu reisde.

,,We kwamen die dag van Bukavu. Een stel soldaten liet onze auto te stoppen en maande ons om uit te stappen. Als soldaten dat doen, is dat om de passagiers te beroven, maar vaak maken ze ook van de gelegenheid gebruik om de vrouwen te verkrachten. Ik was met vijf andere vrouwen en we werden allemaal verkracht langs de kant van de weg.

Daarna dreven ze ons samen en zeiden ze dat ze ons naar de commandant zouden brengen. Ze leidden ons naar het kamp in het bos. Toen we werden getoond aan de commandant, koos hij als eerste een vrouw. Daarna maakten de andere officieren hun keuze: iedere officier nam een vrouw. Als de commandant je kiest, mogen de anderen je niet aanraken. Maar als hij genoeg van je heeft, geeft hij je aan de anderen om je te verkrachten. Twee maanden heb ik daar doorgebracht. (..) Als de soldaten me zat waren, brachten ze me naar een hut die gebruikt werd als een soort gevangenis. Daarna werden we door de bewakers verkracht.

Ze gaven ons sperziebonen. We moesten ze zelf koken. Dat mocht alleen 's nachts, niet overdag, zodat de rook niet zou worden gezien. Ze waren bang om ontdekt en aangevallen te worden.

`s Nachts verdween er altijd wel een groep soldaten uit het kamp. Soms brachten ze vee mee terug. Wij kregen dan het hoofd en de hoeven. Het vlees hielden ze zelf. Wij aten maar één keer per dag.

Het ergst vond ik om elke keer door zoveel verschillende soldaten te worden verkracht, elke dag weer. De meeste tijd was ik naakt. Ik werd ziek. Ik bloedde uit mijn vagina. En het water stonk daar verschrikkelijk. Ze zeiden dat ik een infectie had.

Mijn man gooide me het huis uit, direct nadat ik thuis gekomen was. Hij scheidde van me. Op het moment ben ik alleen. Toen ik uit het bos kwam en bij ons huis kwam, besloot hij nog dezelfde dag om me in de steek te laten. Hij heeft nu een andere vrouw.

Ik maak me zorgen omdat ik misschien aids heb. En ik heb enorme pijn hier in mijn onderbuik. Ik zou het niet kunnen verdragen om nu met een man te slapen. Het is alsof ik binnen in mij allerlei wonden heb. Het doet ontzettend zeer.''