Zimbabwe zet vakbond land uit

De Zimbabweaanse veiligheidsdienst heeft gisteren een delegatie van de Zuid-Afrikaanse vakbondskoepel COSATU opgepakt en over de grens gezet die op bezoek was bij een collega-vakbond in Zimbabwe. De dertien Zuid-Afrikaanse vakbondsleden hadden eerder het gebod genegeerd van de Zimbabweaanse regering om thuis te blijven. COSATU wilde spreken met leden van de regering, vakbond en mensenrechtenorganisaties om een beeld te krijgen van de politieke situatie in het land.

Volgens het Zimbabweaanse ministerie van Informatie vormde de Zuid-Afrikaanse delegatie ,,integraal onderdeel van [oud-kolonisator] Groot-Brittanië's geheime pogingen om zich met Zimbabwe's interne politiek te bemoeien''. De uitzetting van de Zuid-Afrikaanse vakbondsleden brengt de Zuid-Afrikaanse president Mbeki in grote verlegenheid. Mbeki ligt al jaren onder vuur wegens zijn stilzwijgen over de mensenrechtensituatie in Zimbabwe. De vakbondskoepel COSATU is een coalitiepartner in de ANC-regering van Mbeki.

,,De [Zuid-Afrikaanse] regering moet het met ons eens zijn dat er een mensenrechtenprobleem bestaat in een land waar een vakbondsfederatie niet eens een vredelievende delegatie naar toe kan sturen'', zei de woordvoerder van COSATU. De vakbond dreigde eerder met een blokkade van de grens tussen Zuid-Afrika en Zimbabwe als een van de leden niet zou worden vrijgelaten of als hij zou worden mishandeld.

De dertien Zuid-Afrikanen werden gisteren tijdens een bijeenkomst met de Zimbabweaanse vakbond in Harare opgewacht door de politie en naar het vliegveld in de hoofdstad gebracht. Toen de vlucht van South African Airways vertrokken bleek, werden de vakbondsleden per bus naar de Zuid-Afrikaanse grens gebracht. Daarmee negeerde de veiligheidsdienst een uitspraak van een rechter in Harare, die gistermiddag bepaalde dat de Zuid-Afrikanen mochten wachten op de volgende vlucht naar Zuid-Afrika, vandaag.

Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hield zich gisteren op de vlakte over het incident. Volgens een woordvoerder hebben de Zimbabweaanse autoriteiten het recht ,,hun immigratiewetten naar eigen inzicht uit te voeren''.