`Thuis gaat de mobiel altijd uit'

Hoe combineren mensen hun werk en privé-leven? Waar liggen de knelpunten? Deel 2 in een serie: tv-maker Paul de Leeuw.

Sinds enkele jaren bent u vader van twee adoptiekinderen. Bevalt dat?

,,Vader zijn is het leukste wat er is. Alle clichés over het vaderschap kloppen. Ouders van adoptiekinderen moeten alleen oppassen dat hun kind geen hechtingsproblemen krijgt. In ons geval is daar gelukkig geen sprake van. We moeten er zelfs voor waken dat Kas en Tobey niet té gehecht raken; elk vrij moment brengen we met de jongens door.''

Sinds begin oktober presenteert u vijf dagen per week het tv-programma PaPaul. Hoe verhoudt dat zich tot het ouderschap?

,,Prima, want ik heb hele duidelijke afspraken gemaakt met mijn werkgever, de VARA. Ik begin mijn werkdag om 10.30 uur en zorg dat ik om 18 uur weer thuis ben. De eerste dagen was ik tegen het eind van de middag aan een hazenslaapje toe, nu voel ik mij fitter.''

Vorig jaar deed u het een tijdje rustiger aan. Wat was de aanleiding?

,,Dat had deels te maken met de geboorte van Tobey; hij kwam al met 26 weken. Zo'n special need baby heeft veel aandacht nodig, en die wilde ik hem niet onthouden. Wat ook meespeelde: ik was een beetje uitgekeken op de televisiewereld. Had ontslag genomen bij de NCRV (omdat hij zich beknot voelde in zijn artistieke vrijheid, red.) Hoefde me niet meer zo nodig te manifesteren.''

Hoeveel uur werkt u per week?

Begint hardop te tellen: ,,Twintig plus twintig, plus... zo'n 45 schat ik. Al het leeswerk voor mijn programma meegerekend dan, hè. En de vele uurtjes tv-kijken om inspiratie op te doen.''

Is de geldingsdrang minder groot nu u vader bent?

,,Zonder meer. Vroeger wilde ik nummer één zijn. Nu ben ik tevreden met een plaatsje in de toptien eredivisie. Ik kan een stuk beter relativeren.''

Werkt uw man?

,,Ja, hij heeft een bedrijf dat filmpjes en spelletjes voor internet maakt. Zijn kantoor staat achter ons huis. Heel praktisch.''

En dus komt een groot deel van de zorg op zijn schouders?

,,Eh, ja. Hij past een dag per week op de kinderen. Verder gaan ze drie dagen per week naar de crèche en schakelen wij de vijfde dag een hulp in. Door de jaren heen hebben we een patroontje opgebouwd: hij brengt de kinderen naar bed en kleedt ze 's morgens aan, ik laat de hond uit, enzovoorts. Dat levert zelden conflicten op, we doen alles in goed overleg. Gisteren ben ik nog wezen stappen, daar heeft hij niet over gezeurd.''

Wie neemt het huishouden voor zijn rekening?

,,We hebben een golden girl, Jannie genaamd. Jannie is surrogaat grootmoeder en schoonmaakster ineen. Tussen de bedrijven door geeft ze aanwijzingen bij verbouwingswerkzaamheden.''

Wie staat er het meeste achter het fornuis?

,,Ik. Ik houd erg van koken, mijn man houdt het simpel: spinazie of een bal gehakt.''

Heeft u hobby's?

,,Ik houd van crosstrainen en hang twee keer per week aan de gewichten. Verder onthaast ik graag.''

Wanneer heeft u voor het laatst een weekend doorgewerkt?

,,Ik werk zelden een weekend door. Check hooguit af en toe mijn e-mail. Waarom? Omdat ik er genoeg van heb om mijn leven door anderen te laten bepalen. Thuis gaat de mobiele telefoon altijd uit. Ik vind zakelijk bellen buiten werktijd onbeschoft. Mag ik ook eens aan mezelf toekomen?''

Volgende week in de serie `balans': Nancy McKinstry, bestuursvoorzitter van uitgeefconcern Wolters Kluwer.