Staking in de metaal

Duizenden werknemers in de metaalindustrie staken vandaag uit protest tegen het kabinetsbeleid. Volgens de vakbonden wordt bij 150 bedrijven, waaronder staalbedrijf Corus en autofabrikant NedCar, het werk neergelegd. Rond het middaguur hadden CNV Bedrijvenbond en FNV Bondgenoten al 18.000 stakers geregistreerd.

Deze stakingen zijn onderdeel van de estafetteacties die de vakcentrales MHP, CNV en FNV organiseren uit protest tegen de ingrepen van het kabinet in de sociale zekerheid. De acties begonnen twee weken geleden met een landelijke staking bij het openbaar vervoer, en worden de komende tijd voortgezet met acties in de zorg, de bouw en het onderwijs.

De staking begon toen gisteravond de nachtploegen van staalbedrijven Nedstaal en Fundia in Alblasserdam het werk neerlegden. Werknemers van andere staalbedrijven volgden vanmorgen. De acties variëren van stakingen van 24 uur tot werkonderbrekingen van enkele uren. Bij Corus staken vooral mensen die niet direct bij de staalproductie betrokken zijn. Het stilleggen daarvan zou te veel schade opleveren.