Serviërs Kosovo laken Belgrado

De Kosovo-Serviërs die ondanks de boycot van de parlementsverkiezingen van afgelopen zaterdag in het parlement van Kosovo zijn gekozen, hebben zich gisteren beklaagd over het uitblijven van advies van de Servische regering over de vraag of ze hun zetels moeten innemen.

De verkiezingen werden na een oproep van de Servische regering geboycot door 99,3 procent van de Kosovo-Serviërs, als teken van protest tegen hun slechte levensomstandigheden, met name hun gebrek aan bewegingsvrijheid. De 0,7 procent die wel naar de stembus ging, bracht zijn stem uit op twee Servische partijencoalities die de oproep uit Belgrado negeerden. Een van deze partijen, Servisch Burgerinitiatief – die zaterdag 0,02 procent van het totaal aantal uitgebrachte stemmen kreeg – wil in het Kosovaarse parlement gaan zitten. De partij heeft daar gezien de uitslag weliswaar geen recht op, maar tien van de 120 zetels in het parlement zijn wettelijk gereserveerd voor Serviërs. De leider van het Servische Burgerinitiatief, Slaviša Petkovic, verweet gisteren tegenover Radio B92 de leidende politici in Belgrado ,,frivoliteit'' en ,,gebrek aan ernst'' inzake Kosovo. ,,Ik trek me daarom niks van hen aan'', zo voegde hij daaraan toe.

De andere partij die zaterdag aan de verkiezingen deelnam, de Servische Lijst, klaagde gisteren dat de politici in Belgrado wel een boycot hebben uitgeroepen, maar niets zeggen over de vraag wat er met de tien Servische zetels moet gebeuren. Oliver Ivanovic, de leider van de Servische Lijst, zei tegen Radio B92 dat ,,het mij voorkomt dat de Servische regering geen idee heeft over wat er nu moet gebeuren''.

President Tadic van Servië, die in tegenstelling tot premier Vojislav Koštunica tegen de boycot was, deelde gisteren mee dat de Kosovo-Serviërs hem geen advies moeten vragen – daarvoor moeten ze bij de Servische regering zijn. Maar die liet bij monde van Koštunica's Kosovo-adviseur Aleksander Simic tegenover Radio B92 meedelen dat de Kosovo-Serviërs zelf moeten uitmaken of ze in het parlement in Priština plaatsnemen. Volgens hem was deelname aan de verkiezingen ,,een fout'', en de Serviërs die toch hebben deelgenomen moeten ,,de consequenties van die fout zelf dragen''.

Een van de radicale leiders van de Kosovo-Serviërs, Momcilo Trajkovic, die wel gehoor gaf aan de oproep van de Servische regering tot een boycot, zei gisteren tegen de Servische televisie dat ,,de autoriteiten in Belgrado weten wat ze niet willen in Kosovo, maar niet weten wat ze wel willen''. Hij waarschuwde dat Kosovo een oplossing zal worden opgelegd – in de vorm van onafhankelijkheid – als Belgrado niet ,,serieus gaat kijken naar een oplossing''.

Trajkovic suggereerde dat de Kosovo-Serviërs zelf alsnog aparte verkiezingen moeten houden om de tien zetels die hun toekomen. Hij wil die organiseren, samen met de politieke partij van de zakenman Bogoljub Karic. Tot die aparte verkiezingen er komen, moeten de tien Servische zetels in het parlement van Kosovo leeg blijven, aldus Trajkovic, leider van de Kosovo-Servische Verzetsbeweging SPOT.