`Scooters aanpakken'

De Tweede Kamer wil snel een eind maken aan het rijden op opgevoerde brommers en scooters. De politie moet zo'n voertuig vaker dan nu gebeurt direct in beslag nemen en vernietigen, vindt een meerderheid van CDA en PvdA.

Dit bleek vanmorgen tijdens een kort debat over de verkeersveiligheid met minister Peijs (Verkeer, CDA). CDA en PvdA dienden samen een motie in die stelt dat het opvoeren van brommers en scooters ,,kan leiden tot ernstige verkeersonveilige situaties''. Wanneer dit wordt geconstateerd, ,,kan het betrokken voertuig in beslag genomen en verbeurd verklaard worden''. Kamerlid De Pater (CDA) zei in een toelichting: ,,Het moet regel worden dat zo'n ding van de weg gaat.'' Haar collega Dijksma (PvdA) verwees naar het zogenoemde `aso-project' in Rotterdam waarbij opgevoerde brommers worden vernietigd. Een wettelijk verbod zou volgens haar niet het gewenste effect hebben omdat landelijke controle niet te realiseren is.

Minister Peijs vindt de aanpak van het gevaarlijke rijden in de eerste plaats ,,een zaak van de handhavers''. Maar ze wil toch nagaan of er mogelijkheden zijn om het kenteken ongeldig te verklaren of het rijbewijs van de eigenaar in te nemen. De minister is het met de Kamerleden eens dat deze voertuigen een gevaar vormen: ,,Soms worden snelheden gehaald van 130 kilometer en dan het liefst zonder helm. Onvoorstelbaar.'' De VVD-fractie wil de brommer of scooter niet onmiddellijk bij de eerste keer in beslag laten nemen, de eigenaar krijgt van de liberalen een kans om zijn leven te beteren.