Prijs voor Drents dorp

Inwoners van het Drentse dorp Nieuwlande (gemeente Hoogeveen, 1300 inwoners) zijn wereldwijd het meest betrokken bij de verbetering van de leefbaarheid van hun dorp. Zij kregen onlangs de criteriumprijs van LivCom, (Liveable Communities), een internationale organisatie die de ontwikkeling van leefbare gemeenschappen stimuleert.

Sinds begin vorig jaar werken de inwoners van Nieuwlande samen met een adviesbureau aan een zogenoemd dorpsontwikkelingsplan. Vijftig dorpelingen interviewden daarvoor hun medebewoners. ,,Dat is wat anders dan individueel thuis een vragenlijst invullen. Door de gesprekken werd een betere leefbaarheid het gesprek van de dag'', vertelt voorlichter R. Cardol van de gemeente Hoogeveen. De vragen gingen onder meer over verkeersmaatregelen, de aankleding van het dorp, huisvesting en sport en spel. Een dorpshuis stond bovenaan het verlanglijstje van de bewoners. Van de huishoudens deed 83 procent mee aan de enquête.

Nieuwlande versloeg in de finale, die in het Canadese Niagara plaatsvond, vijftig andere plaatsen, waaronder Londen en Praag. ,,Dit is een enorme opsteker voor Nieuwlande'', aldus Cardol. ,,Voor de gemeentelijke herindeling hoorde Nieuwlande bij verschillende gemeenten. De bevolking voelde zich daardoor niet gehoord.''

De Londense (deel)gemeente Westminster is al geïnteresseerd in de wijze waarop `community involvement' in Drenthe gestalte heeft gekregen.