OPEC: VS moeten reserves aanspreken

Oliekartel OPEC wil dat de Verenigde Staten een groter deel van hun strategische reserves op de markt brengen om de sterk gestegen olieprijs te drukken. Dat heeft OPEC-voorzitter Purnomo Yusgiantoro vandaag gezegd in de Indonesische hoofdstad Jakarta.

De opmerking van Yusgiantoro, tevens olieminister van Indonesië, komt een dag nadat hij had laten weten dat er wereldwijd geen problemen zijn met de olievoorraden. Hij riep gisteren de OPEC-leden op voorraden beschikbaar te stellen ,,om zo de markten het positieve signaal te geven dat er geen tekorten zijn''.

De OPEC-voorman wil kennelijk eenzelfde bijdrage van de Amerikanen om de olieprijs, die dit jaar al met 70 procent is gestegen, naar een lager niveau te brengen. Een vat Amerikaanse olie (West-Texas Intermediate) kostte vanmorgen 55,31 dollar en de Brent-olie uit de Noordzee 51,48 dollar. De prijs stijgt al maanden omdat de markt vreest voor een tekort nu vraag en aanbod zo dicht bij elkaar liggen.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Energie omvatten de strategische reserves 700 miljoen vaten. In september stelde Washington 5,4 miljoen vaten beschikbaar om tekorten, ontstaan door de orkaan Ivan, te compenseren.