NVJ betwist spelregels fotografen

Sportfotografen moeten onvoorwaardelijk hun werk kunnen doen in voetbalstadions. Die eis is de inzet van een kort geding dat de Nederlandse Vereniging van Journalisten morgen voert tegen Eredivisie CV.

Aanleiding tot het kort geding is een brief van de Eredivisie CV (ECV) aan – onder andere – de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) waarin deze vertegenwoordiger van het betaald voetbal nieuwe voorwaarden stelt aan sportfotografen: één van de eisen is dat fotografen afzien van het leveren van foto's voor mobiele toepassingen, zoals voor het beeldscherm van telefoontjes. De nieuwe regels gaan komende vrijdag in.

,,Het gaat ons om het principiële punt: of de fotografen nu al zulke beelden maken of niet, maakt mij niet uit. De Eredivisie heeft volgens ons niet de bevoegdheid om te bepalen wat fotografen wel of niet mogen'', zegt advocaat D. Griffith namens de NVJ. Voor hem kwam de brief met de nieuwe voorwaarden als een verrassing, juist omdat de partijen ,,al maanden met elkaar'' in gesprek zijn.

Gisteren werd bekend dat de ECV de rechten om wedstrijdbeelden via mobiele telefoons (en schootcomputers) te verspreiden aan Infostrada heeft verkocht. Voor dit seizoen en de twee seizoenen daarna heeft deze exploitant van sportstatistieken het alleenrecht op die verspreiding.

Volgens H. Verploeg van de Nederlandse Vereniging van Journalisten raken de voorwaarden van de Eredivisie direct aan het principe van vrije nieuwsgaring. ,,Het is natuurlijk niet zo dat je een krant even opzij kan zetten als het je even niet zint'', zegt Verploeg.

Volgens S. Klos, advocaat van ECV, wil het recht op vrije nieuwsgaring niet zeggen dat de clubs helemaal geen voorwaarden mogen stellen. ,,En dat wil dus ook niet zeggen dat sportfotografen zomaar een handeltje mogen beginnen in mobiele toepassingen.''

Volgens Klos doet de discussie aan de jaren tachtig denken. ,,Minder dan twintig jaar geleden wilde de NOS nog geld hebben van de clubs om hun wedstrijden uit te zenden. Als er geen voorwaarden meer gesteld mogen worden aan de media, dan valt volgens mij de hele basis weg onder het betaald voetbal.''

De sportfotografen hoeven niets te tekenen. Vanaf komende vrijdag horen zij wat de nieuwe spelregel zijn en zal zij zich daaraan conformeren mogen de fotografen het stadion in.