Nederzettingen in Gaza mogen worden ontruimd

Het Israëlische parlement heeft gisteravond ingestemd met het omstreden plan van premier Sharon om alle nederzettingen van joodse kolonisten in de Gazastrook te ontruimen. Het is voor het eerst sinds de Zesdaagse Oorlog van 1967 dat Israël nederzettingen in het gebied ontmantelt.

Met een meerderheid van 67 tegen 45 stemde de Knesset gisteravond in met het plan van Sharon om de 21 nederzettingen in de Gazastrook en vier op de Westelijke Jordaanoever te ontruimen.

Het plan, dat in de loop van 2005 zal worden uitgevoerd, werd gesteund door de helft van zijn eigen Likud-fractie, de tweede regeringspartij Shinui, de Arbeidspartij, het groenlinkse Meretz en een van de Arabische splinterpartijen. De andere helft van Likud, de Nationaal Religieuze Partij, de Nationale Unie, het ultra-orthodoxe Shas, Verenigde Torah Judaïsme en de overige Arabische Knessetleden stemden tegen na een roerig debat vol intriges. Zeven volksvertegenwoordigers onthielden zich van stemming in de historische besluitvorming.

Alle ministers stemden voor, behalve minister zonder portfeuile Landau en onderminister Ratzon. Sharon ontsloeg hen meteen na de stemming. Vlak voor en na de stemming werd Sharon opnieuw geconfronteerd met pogingen van minister van Financiën Netanyahu en drie collega's om de premier te dwingen een nationaal en bindend referendum te houden. Stemt Sharon daar niet binnen twee weken mee in, dan stapt Netanyahu op.

,,Ik wijk nooit voor druk en dreigementen. En ultimata aanvaard ik principieel niet'', aldus een stoïcijnse Sharon, die kan rekenen op de oppositionele Arbeidspartij die als een politiek vangnet fungeert.

Hoewel de Knesset zich nu voor het plan heeft uitgesproken, moet de uitvoeringswetgeving en het feitelijk ontruimingsbevel aan het leger in de komende maanden nog worden goedgekeurd door regering en parlement.

Washington verwelkomde de uitslag als een belangrijke stap en een nieuw kans op een vredesakkoord met de Palestijnen. De Palestijnse Autoriteit verwijt Israël eenzijdig te beslissen over het lot van de Palestijnen. Toch wordt de ontruiming van de nederzettingen in Ramallah verwelkomd. En Hamas beschouwt de uitslag als ,,een enorme overwinning van het Palestijnse verzet tegen de zionistische vijand.''

Achtergrond pagina 5

HOOFDARTIKEL pagina 7