Nederland krijgt Oranje-stilleven

De Vereniging Rembrandt is van plan het stilleven Vivat Oraenge van Jan Davidzn. de Heem te kopen. In 2005 wil zij het schilderij ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Beatrix schenken aan de Nederlandse Staat. De hiertoe opgerichte Stichting Vivat Oraenge zal door middel van publieksacties het aankoopbedrag van circa 750 duizend euro verwerven. Het schilderij wordt toegevoegd aan het openbaar kunstbezit en komt te hangen in Nationaal Museum Paleis Het Loo.

Het schilderij van De Heem (1606-1683/84) stamt uit de periode 1667-1672, toen het Huis van Oranje door het Eeuwig Edict uitgesloten was van alle openbare functies. Vivat Oraenge is daarom op te vatten als een soort solidariteitsverklaring. Afgebeeld zijn een sinaasappel, hangend aan een rode strik, een lauwerkrans, een oranjetak en een olijftak. De lauwerkrans is een teken van roem, de olijftak een symbool van vrede en wijsheid.

Het schilderij is op de markt gebracht door kunsthandelaar Johnny van Haeften uit Londen. Ook het Mauritshuis en het Rijksmuseum waren geïnteresseerd, maar zij hadden onvoldoende aankoopbudget. Volgens de Vereniging Rembrandt hebben de huidige eigenaren `uit sympathie voor de actie' genoegen genomen met een lage prijs. De Britse kunsthandel zal afstand doen van zijn commissie. De Stichting Vivat Oraenge hoopt door middel van advertenties in dagbladen en op televisie donateurs te werven.