Multimedia verslag van Chris Keulemans

Schrijver Chris Keulemans is een zogenoemde `third culture kid'. Hij is de zoon van ontwikkelingswerkers en groeide op in Tunis, Jakarta en Bagdad, waar hij naar de Amerikaanse school ging en elke ochtend trouw zwoer aan de Amerikaanse vlag. Third culture kids hebben geen wortels, voelen zich overal en nergens thuis. In het multimediale project De Amerikaan die ik nooit geweest ben – bestaande uit een dvd, een roman, een website en een radiodocumentaire – gaat Keulemans op zoek naar de plaats waar hij dénkt dat hij thuishoort. Een plek die hij kent uit zijn schooltijd en van de strips die hij toen las, de Archie comics. Daarin speelt het stadje Riverdale in New Jersey een belangrijke rol. Keulemans reisde met fotograaf Rob Smits naar New Jersey, waar hij niet Riverdale opzoekt maar plekken die hun hoogtijdagen achter zich hebben: Asbury Park, Cranford, Hoboken, het getto Newark, het industriële niemandsland Meadowlands en Jersey City waar terrorist Mohammed Atta – een van de piloten die een vliegtuig in de Twin Towers boorde – een appartement had.

Aan de dvd met de fotodocumentaire zijn verschillende geluidstracks toegevoegd: eentje met de bespiegelingen van Keulemans over zijn zoektocht naar een vaste plek waar hij zich thuisvoelt, een essay over het fenomeen third culture kid, en een geluidstrack met alleen de muziek van Meek.

Meer dan de soms wat obligate gedachtes van Keulemans over het ontworteld zijn, vormen die beelden de kracht van de documentaire. De foto's die Rob Smits maakte leggen op krachtige wijze het verval van de eens zo glorieuze gebieden vast –door Keulemans de `achterkant van New Jersey' genoemd. De foto's zijn leeg en tonen vanaf een discrete afstand de neergang van de Amerikaanse droom. Amerika is de plek van angst geworden: voor vreemdelingen en nieuwe terroristische aanvallen. Níémand voelt er zich meer thuis. Ook de third culture kid niet.

De Amerikaan die ik nooit geweest ben. Regie: Chris Keulemans. Op dvd en in november te zien in een aantal filmhuizen en op het IDFA. Zie ook: www.deamerikaan.nl